fbpx

Вступні іспити стали не потрібні, що ж повинен вміти майбутній першокласник

Цього року першокласників приймають до школи за місцем прописки. За кожним навчальним закладом закріпили певну територію. Дітей, які проживають на території обслуговування школи, прийматимуть до навчального закладу у першу чергу. Інших – на вільні місця, пише Gazeta.ua

Раніше для першого класу влаштовували конкурсний відбір. Батьки наймали для дітей репетиторів, щоб мати кращі шанси на вступ до обраного навчального закладу. Тепер звичайні середні школи, гімназії та ліцеї зрівняли у правах. Відтак вступні іспити стали не потрібні. Попри це, батьки продовжують віддавати дітей на дошкільні курси.

“Часто батьки бояться, що дитина буде неуспішною, тому активно готують її до школи. Але вміти читати і писати першокласник не повинен. Має знати найуживаніші букви, розвивати фонематичний слух, говорити українською та вивчати нові слова. Першокласник має вміти різати ножицями і ліпити, правильно тримати олівець, штрихувати й розфарбовувати”, – пояснює виданню методист, співавтор підручників для першого класу Нової української школи Інна Большакова.

Іноді батьки готують дитину до школи самостійно. Це – додаткові навантаження і на батьків, і на вчителя, каже фахівець.

Читайте також: Припиніть робити ці 5 речей, якщо хочете виховати ввічливих дітей з добрими манерами

“У першому класі починають вчити від букви “а”. Далі літери зливають у склади. Є спеціальна методика, як правильно вчити дитину читати і писати. Якщо батьки не знають, нехай не беруться. Потім учителю важко перевчати одних учнів і навчати інших”, – розповідає Большакова.

У нових підручниках для першого класу є різнорівневі завдання: для учнів, які читають по складах, і тих, хто – цілими словами. У зошитах – окремі сторінки для дітей із різним рівнем підготовки.

You cannot copy content of this page