fbpx

Ви оцінюєте людину по одязі? Ніколи не робіть цього. Ви можете помилитися, і до того ж, дуже сильно

Жінка у непомітній сукні та її чоловік, одягнений у скромний костюм, зійшли з поїзда на Бостонському вокзалі та попрямували до офісу президента Гарвардського університету. Їм не була призначена зустріч.

Секретар з першого погляду визначив, що таким провінціалам нічого робити в Гарварді.

— Він буде зайнятий цілий день.

— Ми почекаємо.

Протягом кількох годин секретар ігнорував відвідувачів, сподіваючись, що в якийсь момент вони розчаруються та підуть.

Проте, переконавшись, що пара нікуди йти не збирається, він все ж таки наважився потурбувати президента, хоча дуже цього не хотів.

— Може, якщо ви приймете їх на хвилинку, вони скоріше підуть?

Коли відвідувачі увійшли, президент набув вигляду суворого і зарозумілого.

До нього звернулася жінка:

— У нас був син, упродовж одного року він навчався у вашому університеті. Він любив це місце та був дуже щасливий тут. Але, на жаль, рік тому він зненацька не стало. Мій чоловік і я хотіли б лишити про нього пам’ять на території університету.

Президент не зрадів цій ідеї — навіть навпаки, став ще більш роздратованим.

— Пані, – відповів він, – ми не можемо ставити статуї всім, хто навчався в Гарварді. Якби ми робили так, це місце було б схоже на щось друге.

— Ні–ні, – поспішила заперечити жінка, – ми не бажаємо встановлювати статую, ми хочемо збудувати новий корпус для Гарварда.

Президент оглянув вицвіле плаття і бідний костюм і вигукнув:

— Корпус? Ви маєте уявлення, скільки коштує один такий корпус? Кожна Гарвардська будівля коштує понад сім мільйонів доларів!

Хвилину жінка нічого не відповідала. Потім обернулася до чоловіка і тихо сказала:

— Так мало коштує побудувати новий корпус? То чому ж тоді нам не збудувати свій університет?

Чоловік ствердно кивнув головою. Гарвардський президент виглядав розгубленим.

Містер і місіс Стенфорд підвелися і вийшли з кабінету.

У Пало-Альто, у Каліфорнії, вони заснували університет на згадку про улюбленого сина. Університет носить їхнє ім’я – Стенфордський.

Стенфорди виділили на створення університету 40 млн доларів – 80% свого статку. Величезні гроші на той час, у сьогоднішньому еквіваленті – один мільярд 115 мільйонів доларів.

Сьогодні Університет імені Леланда Стенфорда – молодшого – гордість Америки. Він уже багато років входить до трійки найкращих університетів планети.

Стенфордський університет — один із найавторитетніших та рейтингових університетів у світі. Серед його випускників – 83 нобелівських лауреата, 17 астронавтів, 30 мільярдерів, що нині живуть, безліч учених, винахідників та інших талановитих людей – володарів найпрестижніших премій.

You cannot copy content of this page