fbpx

Я росла в родині, де бабуся була покинутою жінкою, мама була покинутою жінкою, але я зуміла зберегти свою родину завдяки дуже простому рішенню – тримати язика за зубами.

Батька свого я пам’ятаю до років десяти, а потім він просто зібрав речі і пішов. І ростили мене ці добрі жінки з думкою, що немає гідного чоловіка, всі рано чи пізно зникають, коли треба працювати для родини.

Це була наче мантра до мого повноліття, поки я нарешті не поїхала вчитися, свято переконана в тому, що нема на планеті нічого гіршого за хлопця чи чоловіка.

Я не знаю, чого покинув дідусь бабусю, але я точно знаю, чому покинув батько мою матір. Справа в тому, що, по-перше, вони жили разом з бабусею. А, по-друге, мама всі свої негаразди з чоловіком переповідала бабусі, а та не могла пробачити зятю й дрібної сварки з дружиною. І не просто сама не пробачала, але й маму мою завжди зупиняла в прагненні помиритися з чоловіком:

– Що? Ти йому вечерю готуєш після його слів? Не думала я, що ти зовсім гідності не маєш.

В такі дні я чула, як бабуся навшпиньки підходить до дверей, де спали батьки і прислухалася до кожного звуку, щоб потім сказати матері, що вона не має гідності.

Це тоді я ніяк не пов’язувала такі речі, а от тепер все добре розумію, тільки не розумію, що хотіла бабуся такими своїми словами досягти.

Коли тато пішов, то мама винуватила лише його і дякувала бабусі, що вчасно відкрила на нього очі.

– Мамо, якби не ви, то я й не знаю, як би я жила.

І ось так ці дві люблячі жінки бажаючи мені лише добра, казали, що краще бути самій, ніж з будь-ким, що жінка має мати гордість, що щастя може бути і в самотності, головне мати багатий внутрішній світ.

А я закохалася.

Мій одноліток, студент, без копійки за душею, а я думаю лише про нього.

І на моє щастя, моє почуття виявилося взаємним. Ми просто розписалися і я просто повідомила мамі і бабусі, що тепер заміжня жінка. Вони голосили, вони мене картали.

– Ми вмиваємо руки! Ми ж тебе попереджали!

– Дякую, я все знаю.

Пам’ятаю, як вперше приїхала до них сама в статусі заміжньої жінки і як вони дивилися на мене з німим питанням – наскільки все погано? Ти скажи, ми поспівчуваємо, ми підтримаємо, ми допоможемо.

Але я усміхалася і казала, що у нас все добре.

У нас не все було добре, бо бракувало грошей на оренду квартири, на нове взуття, на гарну сукню, але я не хотіла з цим ділитися з жінками, які роздують з ситуації, яка скоро пройде вселенську проблему.

Скільки попереду у мене було всього, але моєю опорою були не мама і бабуся, а був чоловік, він був моїм найкращим другом і порадником. Ми могли посваритися через колір стін і тиждень не розмовляти, але, коли у нас на світ з’явилася донечка, то він не відходив від неї ні на крок. Не мама, не бабуся, а мій чоловік. У мене до нього безліч претензій і так само безліч несказаних «дякую» за всі ті дрібні і великі справи, які він для мене робить.

Звичайно, що мамино-бабусині голоси сиділи й сидять в моїй голові і я не вмію довіритися чоловікові в усьому. Але оця недовіра не дає мені й патякати не лише з мамою чи бабусею, але й з подругами.
Я не відкриваю їм своє серце і свої проблеми все через ту ж причину – я з чоловіком помирюся за якусь годину чи дві, а вони запам’ятають та вважатимуть мене не достатньо сильною чи мудрою, почнуть мою історію переказувати та обговорювати, казати, що вони б такого точно не пробачили.

Ви здивуєтеся, скільки всього може пробачити жінка в шлюбі.

Історія написана з реальних подій, імена та обставини змінені в інтересах головних героїв.

Фото Ярослава Романюка

Автор Ксеня Ропота

You cannot copy content of this page