fbpx

Я, звичайно, чула, що старі батьки мають право вимагати від своїх дітей аліменти на утримання. І, впевнена, що так буває в деяких сім’ях. Але, коли це відбувається у тебе на очах, в твоїй власній родині з порушенням всіх етичних і моральних норм – на закон і його приписи дивишся зовсім по-іншом

Я, звичайно, чула, що старі батьки мають право вимагати від своїх дітей аліменти на утримання. І, впевнена, що так буває в деяких сім’ях. Але, коли це відбувається у тебе на очах, в твоїй власній родині з порушенням всіх етичних і моральних норм – на закон і його приписи дивишся зовсім по-іншому.

Справа в наступному. У двоюрідної сестри моєї матері дві доньки. Друга з’явилась в щасливому шлюбі від коханого чоловіка, з яким моя тітка ось уже 27 років живе душа в душу.

А ось старша дочка – плід любові від першого чоловіка – мажора часів Союзу. Разом навчалися, почали зустрічатися, тітка відчула, що при надії, але батьки хлопця, партійні працівники вищої ланки, були категорично проти. Та й тато особливо не прагнув до батьківства.

Не знаю, що там в підсумку сталося, можливо, батьки хлопця не хотіли розголосу, але шлюб був оформлений і молоді навіть стали жити разом у квартирі, яку знімали його батьки. Правда, вистачило двадцятитрирічного татка ненадовго, через півроку вони все-таки розлучилися.

Моя тітка залишилася на вулиці в чужому місті, без засобів до існування. Подала на аліменти, але отримала лише два платежі, оскільки її колишній чоловік довго ніде не працював. А навіщо йому це треба було, грошей багато, батьки не відмовляють ні в чому.

Минуло кілька років. Моя тітка стала на ноги, влаштувалася на гарну роботу, ростила дитину одна. На аліменти більше не подавала і нічого не вимагала від батька дочки і його сім’ї.

Потім зустріла кохану людину і все у неї склалося чудово. Батько старшої дівчинки не з’являвся в житті дочки жодного разу. До недавнього часу.

Кілька місяців тому, моя сестра отримала повістку. Це була повістка в суд про стягнення аліментів на утримання недужого батька. Вона навіть не відразу зрозуміла, про якого батька йдеться. Адже справжнього батька вона в дорослому ніколи навіть не бачила, а в її родині, слава богу, немає недужих і нужденних.

Усвідомлення всієї ситуації прийшло не відразу. Спочатку це здавалося якимось маренням, тому що цього просто не могло бути.

У 37 років моїй сестри прилітає обов’язок утримувати абсолютно чужого їй чоловіка. Але за законом – це її рідний батько, який був записаний в свідоцтві про народження і  увага !!! Виплачував аліменти! Те, що це було тільки два рази за 37 років нікого не хвилює. Якщо мати не вимагала аліменти – це її справи.

Чому раптом намалювався татусик? Тут все просто. Життя у нього склалася недолуге. Його багато разів по блату влаштовували на хороші посади, але він не бажав працювати і швидко звільнявся. А потім і зовсім почав заливати за комір. Зараз живе в батьківській трикімнатній квартирі, за яку і платити то йому нічим. Перетворився в напів безхатченка, з ним живе якась дама. Мабуть, вона йому і підказала.

І ось зараз починається епопея з судами, адвокатами і тратою купи грошей, яких у моєї сестри просто немає. Вони з чоловіком, звичайно, працюють. Але у них двоє дітей, які навчаються платно. І ось потрібно відбирати у них і давати якомусь чужому мужику. Та й час зараз дуже складний, самим би вижити.

Звичайно, є шанс отримати спадок, якщо вже татко з’явився. Але немає ніякої гарантії, що це квартира досі його, або він не продасть її за життя. Там багато нюансів.

Я не юрист, поняття не маю, чи є шанси у сестри виграти цю справу. Але ми всі на це сподіваємося.

Так і хочеться сказати, жінки, будьте обережні у виборі батьків для своїх дітей.

Передрук без гіперпосилання на intermarium.news -заборонено.

You cannot copy content of this page