fbpx

Як прочистити забиту раковину

Перш, ніж радити вам способи очищення, як от вантуз чи хімічні засоби, варто просто пояснити, чому раковина засмічується, і будьте певні – вас здивує перелік. Так, на першому місці їжа, яка потрапляє в “коліно” (вигнуту частину труби, яка знаходиться відразу під умивальником) і осідає на дно, накопичується і гниє. Усунути таке засмічення просто – зняти частину труби і очистити вручну або скористатися хімікатами, які розм’якшують сміття, а найкращий варіант, це профілактика: встановити подрібнювач.

Далі йде жир не лише тваринного походження, але й звичайна олія, яку ми виливаємо в раковину.

Цей жир створює липкий осад, на який “притягуються” залишки продуктів і так утворюється “сміттєва пробка”. Для профілактики – зливайте жир в спеціальну ємність і викидайте в смітник.

Не повірите, але мило з’єднуючись із залишками їжі і сторонніми рідинами, утворює вологу щільну масу, через яку і з’являється засмічення. Для профілактики цього виду забруднення – не мийте руки на кухні, а тільки у ванній.

І, на останок, волосся. Цей вид забруднення рятує лише сіточка на раковину, яку треба регулярно чистити.

Способи очистки:

Хімічний спосіб. З засміченнями борються кислоти, луги, порошки, гелі та рідини. Вам лише варто піти в магазин, вибрати, уважно прочитати інструкцію та строго їй слідувати. Зазвичай, хімічні засоби заливають в зливний отвір на 30 хвилин, а далі змивають гарячою водою.

ВАЖЛИВО: ні в якому разі не нахиляйтеся над раковиною, доки йде процес очищення, навіть якщо злив видає нетипові звуки, бо можете отримати хімічний опік.

Механічний спосіб. Тут діє вантуз і ваша енергія. Важливо, залити спочатку раковину на 1\3 гарячою водою, а далі вантузом “прогнати” воду за принципом насоса. Робити це треба максимально енергійно.

Якщо вантуз не допоміг, тоді застосовуєте триметровий сантехнічний трос. Це така приспособа, яка має на одному кінці ручку, а на другому – наконечник у формі піки. Занурюєте трос в раковину і проштовхуєте доти, доки не позбудетеся сміття.

Важливо: якщо у вас пластиковий, хромований чи латунний сифон, сантехнічний трос використовувати заборонено!

Народний спосіб. Якщо забило вже, а бігти в магазин пізно, тоді можете спробувати такі засоби, як:

• харчова сода (3 ст. л соди на 1 склянку оцту) – залити розчин в раковину, почекати 10-15 хвилин і змити гарячою водою;

• порошок (3 ст. л порошку, 3 ст. л соди, 1 склянка оцту) – вилити в злив, почекати 20-30 хвилин, залити великою кількістю гарячої води;

• лимонна кислота (100 гр) – засипати в зливний отвір, залити 250 мл окропу, через 20 хвилин змити гарячою водою.

І ще кілька рекомендацій не залежно від того, як ви будете очищувати раковину:

1. Краще використовувати рідкі засоби очищення.

2. Не забувайте за рукавички.

3. Пластикові труби промиваєте гарячою водою, а металеві – окропом.

4. При хімічному очищенні проводьте процедури з відчиненим вікном.

5. Якщо у вас є діти, не купляйте хімічні засоби кількаразового використання.

Фото: pixabay.

08/15/2022

You cannot copy content of this page