fbpx

Яk виростити гранат з кісточки. Плодоносить без щеплення!

Вирощування граната з кісточки – нескладна і захоплююча процедура. Так ви зможете самостійно створити свою кімнатну рослину з прекрасним цвітінням і легким відтінком екзотики. Мені подобається проводити подібні експерименти спільно з дитиною: це навчає основам біології, показує як розвивається рослина на всіх етапах життя. Нічого складного немає! Джерело

Є і приємні бонуси. Ви не тільки можете поласувати смачними і дуже корисними для здоров’я ягодами). А ще гранат з давніх часів вважають ознакою благополуччя. Здебільшого – фінансового).

Розповідаю основні моменти, що і як правильно зробити. І, звичайно, коли буде плодоносити гранат в домашніх умовах, вирощений з кісточки.

вибір насіння

Стиглий гранат ви впізнаєте по темно-рубіновому кольору.

Найпростіший спосіб – купити стиглий гранат на ринку або в магазині. Доберіться до кісточок. Нам підходять ті, які досить визріли. Про це підкаже легкий бежевий відтінок. До речі, садити можна насіння і в м’якоті, і без неї – про це докладніше нижче.

Якщо ви хочете отримати плодоноснедерево в короткий термін – купіть насіння граната в магазині. Для вирощування в домашніх умовах зазвичай пропонують гібридні сорти. Їх особливість – ви отримаєте перші плоди як мінімум в 2 рази швидше, ніж при самостійному зборі посадкового матеріалу.

Варіанти посадки насіння граната в домашніх умовах

Можете вибрати один з двох способів:

1. Простий. Насипте в ємність родючої землі. Я зустрічала рекомендації щодо складання якихось складних сумішей з різних грунтів, але практика показала, що гранат відмінно сходить і надалі зростає в універсальній грунтовій суміші для розсади. Покладіть зернятка з м’якоттю (розкладаючись, вони дадуть поживні речовини) або тільки кісточки. Потім – присипте землею.

2. Вдосконалений . Щоб прискорити процес появи сходження, користуємося методом пророщування. На 3 дні покладіть кісточки без м’якоті в ганчірку, намочену теплою водою, покладіть на блюдце і поставте в тепле місце. Щодоби ганчірочку рекомендується міняти, щоб насіння не загнили.

Читайте також: НIКОЛИ НE ПРИЙМАЙТЕ ЦІ 7 РЕЧЕЙ В ПОДАРУНОК

Чи користуватися стимуляторами росту – вирішувати вам. Можете обробити насіння «Епін», «Цирконій» або народними засобами.

Потім повторюємо ту ж процедуру, що і в першому пункті – садимо в грунт.

Як доглядати?

Ось 6 простих порад:

1. Поставте ємність з посадженим гранатом на південне вікно. Там рослини отримають досить променів сонця.

2. Можна зробити теплицю, накривши поліетиленом, пластмасою або склом. Але обов’язково провітрюйте її кожен день.

3. Поки насіння не зійшли або ще малі, поливайте дуже обережно. Краще зволожувати грунт, обприскуючи з пульверизатора.

4. Коли у рослини з’явилися 2 повноцінних листа, зробіть пікіровку. Пересадіть кожен сіянець в окрему ємність, якщо в одну було посаджено кілька гранатів.

5. Четверту пару листя рекомендують прищипнуть, щоб деревце гілкувалася. Не забувайте про формування крони.

6. Поливайте і обприскуйте гранат тільки теплою водою.

Процес появи саджанців або їх активного росту може розтягнутися до весни. Тому що зараз мало сонця. Максимальний термін проростання – півроку.

Коли гранат буде плодоносити.

Чомусь багато хто скептично ставляться до плодоношення плодових південних рослин, вирощуваних з кісточки. Нібито, їм потрібне щеплення. Подумайте, хто прищеплює дерева в дикій природі? І лимони, і мандарини, і гранати з кісточки плодоносять в домашніх умовах без щеплень! Інше питання, скільки по часу доведеться чекати цього. Якщо лимон дає плоди через 15-20 років (при гарному догляді і відповідних умовах), то гранат може порадувати вас вже через 7.

Ви не хочете чекати? Купуйте насіння гібридного граната. Перші зав’язі з’являться набагато швидше, ніж у «дички»: вже через 2-3 роки.

You cannot copy content of this page