fbpx

Як закінчити суперечку менше ніж за 60 секунд

Як закінчити суперечку менше ніж за хвилину.

Всі ми проходили через це. Не встигнеш і озирнутися, як емоції беруть гору, і, здавалося б, не суттєва дрібниця перетворюється в тривалу сварку з тим, кого любиш і поважаєш.

Під час конфлікту дуже просто дозволити своїм емоціям взяти над вами гору і перетворити просте непорозуміння в затяжну сварку.

Експерти стверджують, що закінчити суперечку менш ніж за хвилину допомагає використання дружнього тону, співчуття до іншої сторони і пошук рішення, яке б задовольнило кожного.

Всі ми вже проходили через це. Можливо, ви втомилися на роботі і не зумисне посварилися зі своїм керівником, або обстановка дома загострилася настільки, що тепер ви щосили сваритесь, тому що ваш партнер не купив туалетний папір.

Не встигнете і озирнутися, як ваші емоції візьмуть над вами гору, і, здавалося б, не суттєва дрібниця тут же перетворюється в тривалу сварку з тим, кого ви любите і поважаєте.

Але так бути не повинно. І психологи Сьюзен Хейтлер і Сьюзен Уітборн пропонують кілька дієвих порад, здатних допомогти кожному миттєво послабити напруженість і прийти до взаємовигідного рішення конфлікту.

Прислухайтеся до своїх емоцій, але не дозволяйте їм поглинути ваш розум

Перед нами завжди стоїть величезна cпокуса мовчки «проковтнути» свої почуття, щоб уникнути загострення конфлікту. Однак Хейтлер і Уітборн акцентують увагу на важливості розуміння, що негативні емоції можуть намагатися щось нам сказати.

Хейтлер пояснює: «Негативні емоції допомагають людині, вказуючи їй на існування конфлікту (і, відповідно, його рішення), на те, що їй хочеться, але чого у неї немає, або на те, що вона змушена займатися чимось неприємним. Такі емоції сигналізують про необхідність зосередитися і почати щось робити. Однак спроби врегулювати конфліктну ситуацію з негативним відтінком в голосі говорить іншій стороні про необхідність захищатися».

Незважаючи на важливість вміння впоратися зі своїми емоціями, Сьюзен Уітборн говорить також про важливість співчуття і прийняття емоцій іншої людини. Якщо ви починаєте сварку, думаючи тільки про свої бажання та потреби, то прийти до взаємовигідного рішення буде набагато складніше.

Замість цього обидва психолога пропонують зберігати дружній тон під час вираження своїх доводів і спробувати зрозуміти чужу точку зору. Інтонація вашого голосу є ключовим фактором якнайшвидшого вирішення конфлікту.

Читайте також: Вчора ввечері заїхав на заправку, краєм ока помітив, що в зоні кафе стоїть бабуся, тихесенько їсть пиріжок, але весь час дивиться на вітрину з випічкою

Як знайти спільну мову

Ви можете годинами сперечатися про те, хто правий, а хто ні, але психологи стверджують, що трохи співчуття швидко покладе цій суперечці кінець.

Уітборн каже: «Проявіть співчуття і поставте себе на місце вашого опонента. Не вдаючись до неповаги, ви можете спробувати за допомогою гумору швидко залагодити суперечку, якщо вона виникла з якоїсь безглуздої причини».

А Сьюзен Хейтлер вважає, що обидві сторони повинні також ще і підтвердити, що розуміють аргументи один одного.

Складіть план дій і дотримуйтеся його

На думку психологів, ефективне вирішення конфлікту вимагає не тільки пошуків взаємовигідного рішення, але і планування подальших кроків щодо практичного застосування такого рішення.

Уітборн каже: «Досягнувши угоди, закріпіть подальші дії щодо виконання вашої домовленості. Це допоможе вам запобігти повторного загострення конфлікту».

Крім того, Хейтлер рекомендує переконатися, що обидві сторони однаково розуміють свою угоду, і що між ними не залишилося невирішених питань. Психолог радить: «Припиніть суперечку простим питанням про те, чи не залишилося почуття, що ви щось упустили. Потім підведіть підсумок, особливо в частині того, що ви двоє будете робити далі, і можете розходитися ».

Конфліктів не завжди вдається уникнути, але ваш підхід до проблеми може суттєво вплинути на їх результат. Чесність щодо своїх емоцій і повагу до емоцій іншої людини допоможуть швидко знайти першопричину сварки і виробити відповідне рішення для кожної зі сторін без необхідності спалювати мости.

За матеріалами – Клубер.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page