fbpx

Якби я писала закони, то неодмінно б де-небудь зазначила: перш, ніж виходити заміж/одружитися, людина зобов’язана пожити сама. Взагалі сама, без мами-тата, сусідок по кімнаті і інших індивідів. Сама собі навчитися готувати-прати-прибирати, сама себе розважати і інше

Тому що останнім часом на мене обрушилася ціла лавина оповідань про партнерів, які не миють за собою тарілки, розкидають шкарпетки і бешкетують по-всякому, а бідна друга половина судорожно миє, шкребе, збирає…

Ну і втомлюється, звичайно. І злиться. А в особливо запущених випадках і зовсім втекти норовить. Як в анекдоті, де самотній чоловік пояснював, чому він досі самотній. Мовляв, живеш сам і потихеньку звикаєш і прати, і прибирати. А самотня жінка згідливо кивала: так, так і є. Живеш одна і відвикаєш – і прати, прибирати.

Словом, якщо вже ми торкнулися цієї теми: скажіть, ну звідки в сім’ї раптом з’являються незадоволені побутовими питаннями? До цього ж якось жили, самі себе обслуговували, що змінилося щось?

Але якщо копнути глибше, раптом з’ясовується, що «самі» якраз мало хто себе обслуговував. Була терпляча мама або добра бабуся, колишня дружина або турботлива сестра, або дівчата, які намагаються показати себе «господарочками».

А ось у тих, у кого був тривалий «холостяцький» період, проблем з побутовими питаннями, за моїми власними спостереженнями, особливо не виникає.

Людина, яка живе одна, прекрасно знає: брудна тарілка не ліквідується сама по собі, сміття не винесеться само, а грудки пилу так і будуть лежати по кутах, якщо не зробити прибирання. Я знаю, про що говорю, я сама колись з побутової свині перетворилася в людину менше, ніж за місяць. Варто було просто з’їхати від батьків.

Самостійне життя потрібне не тільки для того, щоб навчитися за собою прибирати і купувати туалетний папір самостійно. У цей час ми сортуємо звички, схоплені з рідної домівки, відмовляємося від непотрібних і набуваємо корисні – саме свої, а не тому що мама так сказала. У цей час ми остаточно добудовуємо особисті кордону.

Цікаво, але досить сумно часом спостерігати за зрілими жінками після розлучення, коли вони впадають в ейфорію «хочу халву їм, хочу пряники», а ще – і не збираю ні чиї шкарпетки! Були б свого часу вибудовані ті самі особисті кордони – ви б ще двадцять років тому не збирали шкарпетки і спокійно пояснювали: по середах о 20.00 я йду їсти халву. Така в мене звичка. Хочеш зі мною? Ні? Ок, повернуся до одинадцятої.

Іноді мені здається, що давня традиція випхати дівчину заміж якомога раніше, заснована саме на цій історії. А ну як зрозуміє, як вона сама хоче жити – сама, а не тато/ чоловік, що тоді робити будемо, любі мої? А ну як вона взагалі вирішить, що їй взагалі сім’ї не треба? Та не вирішить, не бійтеся.

У мене тут знайома нещодавно запанікувала – донька вирішила з’їхати на орендовану квартиру.

– Я думала, з хлопчиком, а вона – сама! – роблячи дивні очі, ділилася жінка, – Каже, хоче жити одна. Одна! А далі що?

Колись я читала про амішів, яким в юності дозволяється «випробувати» життя серед звичайних людей, а вже після – вирішити: прийняти хрещення і жити в громаді або вийти з неї. Я тоді дуже здивувалася, що майже дев’яносто відсотків молоді повертається додому.

А потім зрозуміла – традиції і сімейний уклад, це не кіт чхнув. Якщо ви з дитинства живете без електрики, телефону-інтернету і бензинових двигунів, якщо звикли до тиші і пасторалі, якщо виросли серед статечних чоловіків і тихих жінок, навряд чи ви захочете змінювати цю життя на цирк з кіньми. У гіршому випадку, знайомство з «реальним» світом стане просто веселим атракціоном – пережили і забули. Тому що все – з дитинства і з сім’ї. А ми не гірші за амішів, самі розумієте: якщо з дитинства бачили нормальну сім’ю, то і самим таку захочеться)

… А якщо панночка чи молодий хлопчина поживе одна/один, нічого з ними не станеться. Подумаєш, навчаться на себе заробляти, обслуговувати себе в побуті і нарешті познайомляться з собою справжніми. Ну і партнерів обиратимуть ретельніше, а не за принципом «аби грошей давав» або «аби хто-небудь борщ зварив».

Автор – sаshka-s-chаshkoy.

Фото – ілюстративне.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page