fbpx

Якщо не хочеш брату з трьома дітьми допомагати з житлом, то хоч мені квартиру купи, – просить мама, – Я вже у віці, не витримую того галасу, що в нас у будинку. Якщо до негараздів рідного брата тобі діла не має, то хоч мене пожалій, доню

Женька, мій брат, одружився мало не відразу після служби. Грошей немає, роботи немає, зате дружина є. Куди ж привести молоду дружину? Правильно, в мамину троячку. Мені на момент раптового весілля було п’ятнадцять років.

Так як квартира трикімнатна, особливих проблем з розміщенням молодих не виникло – оселилися вони в кімнаті брата. Але проблема полягала в іншому – ні брат, ні його новоспечена дружина не збиралися хоч якось брати участь в підтримці чистоти в будинку. При цьому обидва перебували в пошуку роботи.

Мама з цього приводу їм нічого не висловлювала, не хотіла здобути славу  не надто хорошої свекрухи, а мої вимоги, щоб вони хоча б за собою посуд мили, йшли в порожнечу. Іноді на них, правда, сходила якась благодать і вони могли прибрати хоч за собою, але відбувалося це дуже рідко. А після того, як вони влаштувалися на роботу, так і зовсім припинили.

– Я тебе годую взагалі-то, будь вдячна! – говорив брат. Хоча годувала мене мама, а ніяк не брат зі своєю копійчаної зарплатою.

Наташа, дружина брата, вважала, що може спокійно приходити до мене в кімнату і брати все, що їй заманеться. Я була б не проти, якщо б вона хоча б питала, а потім повертала річ в тому ж стані, що і брала. Але Наташа спокійно могла загубити або зіпсувати річ. Потім знизувала плечами “ну так вийшло, прости”.

Скарги мамі ніякого ефекту не давали. Мені радили не вигадувати і не докопуватися до брата. В результаті я просто стала ховати найважливіші для мене речі в шафу, яка закривалася на ключ, а ключ носила з собою.

Але виявилося, що все це було ще квіточками. Ягідки пішли, коли Наташа була при надії. Мені було заявлено, що моя кімната більше, тому я повинна змінитися з братом і його дружиною.

– Нам скоро ліжечко ставити треба буде, а у нас не розвернешся, – говорив брат.

А я не хотіла в його кімнату, мені і в своїй було добре. Але мама наполягла на тому, щоб я переїхала. Я скрипіла зубами, але сперечатися було марно. Моя думка нікого не цікавила.

Коли дитинка з’явилась, мене залишали з племінником. Я була не проти іноді з ним погуляти, покачати, але не коли це перетворюють на мій обов’язок. У мене випускний клас, іспити на носі, готуватися треба, а мені тут дитину в руки сунуть.

– Ти цілими днями вдома, невже не можна допомогти? – обурювався брат після чергової скарги Наташі. – Тебе годують, поять, одягають, будь хоч трохи вдячна!

Але тут вже навіть мама стала на мій захист, сказавши, що у мене іспити і мені треба готуватися. Брат насупився, але сперечатися з мамою не став.

Я вступила до університету, але продовжувала жити вдома, тому що в гуртожиток мене не заселили. Я намагалася якомога рідше з’являтися вдома, щоб не вислуховувати постійних претензій брата і його дружини. Після першого семестру я влаштувалася підробляти, а на літо після першого курсу влаштувалася вже на нормальну роботу.

Другий курс почався нерадо – Наташа знову оголосила, що при надії. Оскільки мене вдома майже не бувало, я приходила тільки ночувати, турботи про первістка були скинуті на маму. Їй же не складно після роботи ще і з онуком пограти-погуляти. А Наташа лежала з телефоном, їй було не добре. Брат же дуже втомлювався на роботі.

Природно, мені було пред’явлено, що я тільки про себе думаю, мамі могла б допомогти, їй з онуком не просто. Але на ці заяви, я відповіла, що у дитини є мама і тато, які повинні нею займатися. Але дитиною займаються хто завгодно, крім батьків. Одна лягла і лапки склала в очікуванні другої дитини, а брат після роботи лягав спати.

– Наташа при надії, їй важко! А я після роботи втомлююся, спробуй з моє пропрацювати!

Наташа на третьому місяці, і по магазинах вона нормально ходить, не лягає. А як з дитиною своєю позайматися – ой, мені не добре. Мама ось теж працює, але це не заважає їй потім ще з онуком возитися, а брат, ну прямо втомився.

Коли з’явилась друга дитина, їм з братом прийшла в голову ідея, що дітям потрібно робити окрему дитячу. Робити її планували за рахунок моєї кімнати. А я повинна була перебратися до мами.

Я встала на диби. Теж мені, придумали! Я доросла дівчина, у мене свої звички, чому я повинна ділити кімнатку з мамою? Але брат насідав, потім підключилася мама.

– Ну яка тобі різниця, поживеш зі мною, що такого?

Я їй пояснювала, що мене і так вже посунули з моєї кімнати, а тепер взагалі позбавляють особистого простору. Брат заявив, що в моєму віці взагалі пора жити окремо, але я йому відповіла, що в його віці та з двома дітьми теж варто перестати жити з мамою.

В результаті я зібрала речі і з’їхала, нехай як хочуть. Ні брата, ні маму не цікавило, куди я поїхала, де я живу. Вони не питали, а я не розповідала. У свій час взагалі не спілкувалися, але потім відносини з мамою відновилися.

Минуло вже десять років. Я вийшла заміж, у мене є син. Ми з чоловіком відкрили свою невеличку справу, яку розвиваємо. До мільйонерів нам ще працювати і працювати, але дохід постійний і нам вистачає.

А брат з сімейством все так і живе з мамою. У них вже троє дітей, Наташа працює дуже епізодично, брат отримує копійки, мама тягне це все на свою зарплату і пенсію. Я іноді приїжджаю в гості до мами, але племінникам привожу якісь гостинці. Ні з братом, ні з його дружиною я не спілкуюся, нема про що.

Нещодавно мама почала мене вмовляти допомагати родині брата матеріально.

– Адже так важко живуть, троє діток! Їм теж своїм будинком жити хочеться, та й мені спокій вже потрібен.

– Так розмінюйте троячку, в чому проблема? Ти купиш собі однокімнатну, на решту грошей вони нехай беруть квартиру в кредит.

– Ой, що ти! Яка їм іпотека, хто її дасть, а платити вони як будуть? Вони і так кінці з кінцями ледве зводять. От якби ти їм допомогла купити квартиру, по-родинному.

Класно придумали, мене свого часу на вулицю виставили, а я тепер повинна їм допомагати купити квартиру, тому що іпотека – не їхній варіант. Природно, я відмовилася. Досить того, що я “забуваю” про свою частку в квартирі.

Але мама не заспокоюється, вона вважає, що я зобов’язана допомогти, раз така можливість у мене є.

– Ну ви ж рідня, що ти, рідного брата забуваєш? – сплескує руками мама.

– А він мені дуже допоміг? Він у своєму житті хоч щось для мене зробив? А для тебе? Він лиш дітей уміє у світ приводити одне за одним. Ти їх годуєш і одягаєш. з якої радості я хоч копієчку туди повинна віддавати.

Але мама не заспокоюється, з разу в раз намагаючись умовити мене допомогти братові з квартирою. Пропонувала купити квартиру їй, а вона тоді б цю залишила брату і його сім’ї. Але я не збираюся і цього робити. У мами є можливість мати своє окреме житло, але вона не хоче, щоб синочок зайвий раз напружився, хоче, щоб все готовеньке вже було.

Мені зрозумілі мамині бажання і самій пожити в спокої, і брата упакувати з усіх боків. Але не за мій рахунок. Я і так досить допомогла вже тим, що не вимагала собі допомоги, хоча іноді вона була мені дуже потрібна. А там і так все нормально, тільки декому треба трохи більше попрацювати.

Передрук без гіперпосилання на intermarium.news – заборонено.

Головна картинка – pexels.

You cannot copy content of this page