fbpx

Закарпатський психолог пояснює, яку роль у подальшому житті і розвитку вашої дитини відіграють батьківські настанови

Дорослим особливо важливо зрозуміти, яку роль в емоційно-особистісному розвитку дитини відіграють батьківські установки.  Джерело

Пропонуємо вам переглянути найбільш поширені.

1. Інтереси дитини

Дуже часто на запитання «Чим захоплюється дитина?» — відповідають, що «комп’ютером». Натомість уважна матуся знає інтереси своєї дитини краще. Якщо навіть дитина дійсно захоплюється комп’ютером, уважна матуся напевне знає, у які ігри грає дитина.

Читайте також: Батьки, НІКОЛИ не викидайте молочні зубки своєї дитини. Одного разу вони можуть врятувати їй життя

Будьте уважнішими, тоді помітите, що цікавить вашу дитину, до чого в неї схильність і талант.

2. Стрaхи дитини

Уважний батько завжди знає, що лякає дитину, але не намагається уникати цих проблем, а шукає їхнє розв’язання. Дуже важливо визначити стрaх у початковій стадії й допомогти дитині подолати його, що б ці дитячі стрaхи не переросли в дорослі фoбії.

3. Коло спілкування дитини

Ви обов’язково повинні знати, з ким спілкується й проводить час ваша дитина, з ким вона дружить у школі, з ким гуляє у дворі, чи має друга, який її підтримає, якщо хтось скрuвдить. Ці знання допоможуть вам дізнатися про життя дитини, водночас стежити за її безпекою.

4. Улюблені іграшки, речі

Улюблені речі й іграшки є в кожної дитини. У дорослому віці улюблені речі дитини допомагають характеризувати її інтереси, захоплення. До улюблених речей дитини необхідно ставиться з повагою, розумінням. У жодному разі не карайте свого малюка за провини через відбuрання цих іграшок або речей.

5. Конфлікти

Ніколи не залишайте свою дитину сам на сам з її кoнфліктами й проблемами. Якщо у вашій родині панують розуміння та довіра, то дитина обов’язково розповість батькам про свої проблеми, і ви, у свою чергу, зможете допомогти їй обрати найкращий спосіб розв’язання кoнфліктів.

6. Способи самовираження

Кожна дитина прагне до самовираження, для цього вибирає якусь галузь. Можливо, це спорт, музика або щось інше. Батькам слід бути обізнаним з її захопленням, що б бачити, у якому напрямі дитина максимально розкривається, що б за потреби допомогти їй та підтримати її.

7. Секрети

У кожної дитини є свої секрети. Якщо у ваших взаєминах з дитиною панують довіра й розуміння, то дитина обов’язково вам довірить свої таємниці. Якщо ж ви знаєте, що в дитини є якісь таємниці, але вона вам не розповідає про це, то варто непокоїтися, можливо, ці таємниці не занадто позитивного характеру і настав час бuти на сполох.

А у вашій родині панує атмосфера любові, розуміння й довіри? Чи добре ви знаєте свою дитину?

Матеріал підготувала практичний психолог Ольга Сергіївна Чепур.

You cannot copy content of this page