fbpx

Зима скоро повернеться: синоптики попередили про різку зміну погоди

Сльота, вітряна і дощова погода протриматися в Україні ще кілька днів, але потім синоптики обіцяють морозну погоду, пише “Сегодня”.

Починаючи з понеділка, 10 грудня, і протягом практично всього тижня по всій території України будемо хмарно. Циклон, який увірвався з південного заходу, ще на п’ять днів затягне країну дощами з мокрим снігом, але в деяких областях іноді буде без опадів. Найскладніші погодні умови очікуються протягом найближчих трьох днів: з 10 по 13 грудня від заходу через центр і на північний схід країни. Про це повідомили в українському Гідрометцентрі.

Так, у понеділок, 10 грудня, складні погодний умови будуть спостерігатися на заході і південному сході України. Тут прогнозують мокрий сніг, перехідний в дощ. На півночі, в центрі і частини південних областей – без опадів. Температура повітря по всій Україні буде практично однаковою: від нуля до + 2-4 тепла.

У вівторок, 11 грудня, західні, північні і частина центральних областей будуть без опадів, але очікується сильна хмарність. А мокрий сніг з дощами зміститься на правобережжі центральної України і на схід країни. Температурний режим практично не зміниться. Є ймовірність похолодання на 1-2 градуси.

У середу, 12 грудня, мокрий сніг з дощами знову повернеться на захід, в центр і на північ України. А східні і південні регіони затягне хмарами, але опадів не прогнозують. Температура повітря буде на рівні попереднього дня.

У четвер, 13 грудня, похолодає на 1-2 градуси і мокрий сніг з дощами все ще будуть панувати над західними, центральними і північними областями України. На решті території синоптики прогнозують мінливу хмарність, а місцями навіть сонячну погоду без опадів.

У п’ятницю, 14 грудня, дощі і мокрий сніг покинуть територію України. По всій країні прогнозують суху і сонячну погоду з мінливою хмарністю. Температурний режим зрушиться в бік похолодання.

Читайте також:”Море позитиву”: відео з парою, що танцює на зупинці в Ужгороді, повеселило мережу

А ось справжнє похолодання прийде в Україну вже в суботу, 15 грудня. Про це повідомила синоптик Наталія Діденко. За її словами, воно настане після того, як Україну покине циклон, що приніс мокрий сніг з дощами.

Народний прогноз погоди

10 грудня вшановується пам’ять святого Романа, який мав дар зцілення тiлесних недуг і прожив в затворі. Єдиним провісником погоди в цей день для наших предків служив заєць. Якщо шкура зайця була покрита плямами, зиму в наступаючому році слід чекати м’яку. У цей час у лосів відпадають старі роги. А риба лягає в зимувальні ями, на дно, пише сайт “Синоптик”.

11 грудня вшановується пам’ять трьох святих – Василя, Стефана, Григорія. Наші предки в цей день судили про майбутнє літо: якщо сухо і холодно в цей день – бути літу  спекотним, а якщо день теплим буде – літо буде холодним. Також звертали увагу на сніг: якщо він випав цієї ночі, то буде лежати, а якщо вдень – не затримається. У давнину була традиція 11 грудня слухати воду в криницях: якщо чути плескіт, значить і гроші будуть водитися.

12 грудня відзначається День пам’яті святого Парамона. У народі цей день називався Задуй поли або Засніжи доли, оскільки для цього дня характерні сильні морози і сніг: “З Парамона земля кам’яніє, річка холоне”. Якщо в цей день снігу багато випаде, то провоет заметіль ще сім днів. А якщо сніг пухкий, значить відлига буде.

13 грудня вшановується пам’ять святого апостола Андрія Первозванного. Андрій Первозванний відзначається покровителем морського мистецтва, оскільки перед тим, як стати апостолом, був рибалкою. Наші пращури продовжували на Андрія “слухати” воду. Якщо в колодязі тихо – хороша зима буде; а якщо шумить – потрібно готується до морозів, бур і заметілей.

14 грудня вшановується пам’ять святого пророка Наума. У народі цього святого називали грамотником, оскільки в цей день за старих часів (з 1 грудня за старим стилем) починали вчити дітей грамоті. Навчальні “муки” дітей доповнювалися вітром, який був дуже характерний в день пророка Наума: “Прийшов Наум, зимовий вітер подув”. Якщо вітер з південно-західного переходив на західний чи північно-західний, чекали посилення морозів

You cannot copy content of this page