fbpx

10 речей, які мене найбільше вразили в швейцарській школі. Дитина плaкала, бо почались канікули

Швейцарська школа за якістю освіти може дати фору фінській. Про це свідчать враження Ірини Плиткевич, мами двох дітей, які відвідують швейцарську школу, пише Все про женщин и мужчин.

«Майже місяць у швейцарській школі, і я не встигаю записувати те, що мене вражає. Поділюся цим. Нехай найбільш просунуті мами, тата і вчителі заберуть краще в свої будинки, школи і курси.

1. Уроки йдуть блоками по півтори години. Між ними двадцять хвилин відпочинок, під час якого діти завжди на вулиці. Так, мені все зрозуміло про різницю в погоді, але тут так побудована школа, що діти виходять з класу на повітря під навіс. Така тераса у кожного класу. (Ну а раптом ви будете будувати свою школу). Їм навіть не треба перевзуватися. У будь-який дощ і вітер вони там.

У гарну погоду всі (і вчителі, клянусь!) грають в футбол, баскетбол, пінг-понг і всякі вишибали. Дитину, яка НЕ бігає, швидше за все відведуть до лiкaря. Моїх водили кожен день перші два тижні. А вони просто не в курсі, що в школі можна бігати.

2. З 11:30 до 13:30 обідня перерва. Можна залишитися в школі, можна повернутися додому. Мене ця перерва трохи дратує, але через неї діти взагалі не втомлюються. Взагалі. Олена вчора запитала: «А довго ми ще так відпочивати будемо?». З ранку вчаться з 8:15, ввечері до 16:00. У середу короткий день до 11:30.

3. Щоб діти не боялися формулювати свої думки в письмовому вигляді (сказали на зборах, що це катacтрофічно зникаючий навик сьогодні), в школі є пошта «учитель – учень». У кожної дитини свій поштовий ящик, туди кладеш записочку, учитель обов’язково відповідає особисто тобі. Користується неймовірним успіхом – з ранку всі біжать забирати свої «листи».

4. Словникові диктанти пишуть під картинкою. Тобто під картинкою, що позначає якесь слово, потрібно написати правильно саме це слово. А не під диктовку, блін. Вважаю, що ось це з серії «все геніальне просто». Дитина запам’ятовує, як пишеться слово, візуально зіставляючи його з картинкою. Це працює нереально.

5. Коли роблять якусь доповідь, завжди вмикають музику. Я не дуже розумію поки, як це працює, але на «зробити доповідь» завжди черга через те, що діти самі вибирають для неї музику. У доповіді, до речі, вітається костюм і реквізити. Такий міні-спектакль.

Ніяких презентацій в Power Point немає. Вважається, що дитина в початковій школі не може зробити презентацію самостійно.

6. На математиці ЯК вирішувати приклади не пояснюють. Тобто дитина, на основі наявних у неї вже знань, повинна придумати, як легше вирішити, припустимо, 48 + 53, вийти і пояснити. Правильного способу немає, всі вирішують так, як їм зручно. Своїм способом.

Через це, припустимо, коли з’ясувалося, що клас вже знає дроби, а Олеся ще не в курсі, що це і як, всі діти кинулися пояснювати їй по-різному, використовуючи яблука, кубики та пластилін. Вчителька самоусунулася, а через два дні просто запитала її, чи все зрозуміло. Олеся каже: «Мені ще ніколи жодна тема не була НАСТІЛЬКИ зрозуміла».

7. Багато що чіпають руками. Весь навколишній світ – це взагалі про «помацати і спробувати».

Дегустували тут пшеницю, жито і овес. Потім їздили на млин це все молоти. Тепер їм обіцяють, що пекар спече з їхньої муки булочки і притягне це все в школу.

На географії вивчають місцевий регіон буквально так: «Ось тут у нас така-то річка, ходімо дивитися. Бачите, тут грунт такий-то, а тут такий-то. Тут на горі, дивіться, така рослинність, а ось на тій горі – поїдемо завтра – інша рослинність».

На предмет, який про «зробити руками» (attivita creativa), – годин стільки ж, скільки і на фізкультуру. І це два лідери за кількістю годин на тиждень.

8. Вважають, що помилки – шлях до успіху. В Олени в класі (3 клас) зробили навіть таку фею помилок (дуже красива симпатична лялечка). Самі, руками. Фея ця голосом, зрозуміло, вчительки пояснює їм, що помилятися добре і можна, переживати тут взагалі нічого, тому що ти: а) мислиш креативно; б) не боїшся пробувати.

У Олесі (5 клас) вчителька розповідає кожен день новий приклад з науки, коли помилка призвела до відкриття.

9. Довідка від лікаря потрібна, якщо тільки пропускаєш більше двох тижнів! Правда, це єдиний випадок, коли треба всі завдання робити вдома. Ну, гаразд вже. Так і бути.

10. Школа початкова. Муніципальна, абсолютно безкоштовна. На мій московський погляд, темп досить повільний, але тим не менш програми в цілому збігаються, а в Олесі клас навіть трохи пішов вперед в порівнянні з російським. Не розумію, як це у них виходить з таким «відпочинковим» підходом. Але подивимось.

Це з вражень 2016 року. А ось що опублікувала Ірина на своїй сторінці 28 жовтня 2018:

У місцевій школі канікули, і вчора Поліна плaкала, що цілий тиждень не піде туди. Плaкала. Що не піде в школу.

Поки я втішала це гірке гoре і обіцяла їй, що через тиждень канікули вже закінчаться (сюрреалізм якийсь), вона, схлипуючи, розповіла, що сьогодні в школі вони робили таке завдання. Це я кажу – завдання, а Поліна каже – ми грали в таку гру.

Кожній дитині роздали 18 папірців, за кількістю дітей в класі. Всі папірці рожеві, крім одного – жовтого. Ти повинен написати на кожному папірці про кожного учня одне якесь слово. Яким він був у цьому вересні і жовтні. А на жовтому папірці – слово про себе. Яким ти був у вересні і жовтні.

Читайте також: ЛЮДИ, ВИ ЗРАДИЛИ ВЧИТЕЛІВ! З ВАШОЇ ВИНИ ВАШИХ ДІТЕЙ ВЧИТИМУТЬ БАЙДУЖІ ТА ЖОPСТОКІ НЕВІГЛАСИ

І Поліна каже:

– Я швидко про всіх написала і взяла свій папірець. І не знаю, що писати. А в цей час приносять вже папірці про мене. І приклеюють їх на такий великий мій особистий ватман. Я читаю – мила, весела, добра, моя подружка, краще за всіх малює, ще раз добра. А моя Софія принесла – la mia preferita (моя улюблена як би). І я тоді мало не розплакалася. І написала на своєму папірці – ЩАСЛИВА. Тому що я так люблю нашу школу. А коли канікули закінчаться, мама?

І знову pидати.

18 папірців. 17 навіть. Які зроблять дитину щасливою.

You cannot copy content of this page