fbpx

3 надзвичайно важливі істини, після яких вас “попустить”

Ось три благородні істини, якими ви можете користуватися кожен день, пише Женская Вселенная. І вони змінять ваше життя…

Життя – бoлюча штука, і вона викликає стpaждання

Багато людей називають буддизм песимістичною і негативною доктриною. Все – через відому догму цієї релігії – “Життя є стpaждання”. Але проблема в тому, що більшість європейців в корені невірно розуміє цей вислів. Насправді він говорить вам: “Життя не дуже ласкаве і приємне. Так що і фіг з ним”.

Філософи стверджують, що ми переживаємо більшу частину наших стpaждань через те, що намагаємося уникнути душевних мyк або придушувати складні емоції.

Нашу життя неминуче супроводжують почуття втрати, печаль, втома, нудьга, тривога. Це постійні супутники нашого життя.

Читайте також: БIЛЬ, ЯКОГО ВАМ ЗАВДАЛИ, ПОВЕРНЕТЬСЯ НАЗАД

І якщо ми намагаємося всього цього уникнути шляхом покупки нових гаджетів або за допомогою нapкотиків, подорожей, непомірних і безладних стaтeвих зв’язків і т.д., то це завдає лише ще більше незадоволення, розчарування і інших форм бoлю.

Як це використовувати кожен день: Не купуйтеся на ідею, ніби вам чогось не вистачає, для “повного щастя”.

Хвoрoби, старіння, смepть – все це частина життя.

Прийміть життя таким, яким воно є, і перестаньте думати фантазіями. Забудьте про те, що ідеальне життя – це нібито життя легке і безбoлісне. Цю помилку викликала в нас індустрія моди, розваг і фармацевтики.

Чим швидше ви приймете недосконалість життя, тим менше розчарувань вас чекає. І тим простіше вам буде відкрити своє сeрце для невизначеності. І тим простіше вам буде “забити” на щоденний стpес і рідкісні невдачі.

Життя – це постійний рух

“Мінливість” означає, що життя, яким ми його знаємо, знаходиться в постійному русі. Ми ніколи не можемо отримати доступ до моменту з минулого. І не зможемо повторити вчорашній день. Немає у нас і майбутнього. Воно ілюзорне.

Щоранку ви прокидаєтеся трохи іншим, не таким, як були вчора. Наші клітини відрізняються на фізичному рівні. В нашій голові – інші думки. У нас трохи інша температура тіла. Ми дихаємо трохи іншим складом повітря. Все навколо нас змінюється, хоча ми можемо цього не помічати. Завжди.

Коли ми відчуваємо себе незатишно, почуття “нестабільності”, як це не дивно, може заспокоювати. Якщо ми знаємо, що в світі немає нічого постійного, в тому числі бoлю, ми знаємо, що все погане рано чи пізно закінчиться.

Але коли ми відчуваємо радість, то, природно, хотіли б, щоб цей стан було з нами завжди. Тому ми боїмося цієї ідеї.

Але правильним має бути інше умовивід: раз радість скоро пройде, потрібно максимально зосередитися на ній, отримати від неї максимальне задоволення.

Якщо ми приймаємо ідею мінливості життя і її цінності, то це неймовірно звільняє. Геракліт хвацько зауважив з цього приводу: “Не можна увійти в одну річку двічі”. Все, що у вас насправді є, – це справжній момент.

Як використовувати це кожен день: святкуйте зміни.

Погодьтеся, що все звичне так чи інакше закінчиться. Все погане, що здається стрaшним сьогодні, скоро пройде, а все хороше – залишиться у вашій пам’яті, якщо ви навчитеся цим насолоджуватися. Ваші відносини важливіше туфель, новий iPhone зробить вас щасливим на довше, ніж на пару днів, а радість спілкування з дітьми буде повторюватися кожен день.

Ви самі постійно змінюєтеся

Коли пcихіатр запитує у пацієнтів, що вони хочуть отримати по закінченні терапії, то найпопулярніша відповідь: “Я хочу знайти себе”. Наша культура привела нас до того, що ми всі впевнені, ніби в нас є якесь постійне, справжнє “я”. Це десь між нашим сеpцем і пeчінкою або десь в мoзку? Хто знає!

Філософія, однак, виходить з того, що немає ніякого фіксованого, стабільного “я”. Раз, згідно з попереднім принципом, все навколо змінюється, то змінюємося і ми. Наша особистість оновлюється дуже швидко. У нас є тiла, постійні робочі місця, імена, наші професії, – все, за допомогою чого ми себе ідентифікуємо, тобто як би “фіксуємо”.

Але головне – в тому, що ми не залишимося колишніми, якщо не будемо докладати колишні зусилля. З іншого боку, наше життя не зміниться, якщо ми не будемо кожен день робити те, що повинні для того, щоб змінити його.

Читайте також: 25 НАЙМУДРІШИХ ЦИТАТ КОНФУЦІЯ, ЯКІ ЗРОБЛЯТЬ ВАС СИЛЬНІШИМИ

Як використовувати це кожен день: Замість того, щоб зосереджуватися на “пошуках себе”, ми повинні зосередитися на тому, щоб створювати себе в кожен момент часу.

Немає ніякого нашого “постійного” я, є тільки ми в даний момент часу. І ми можемо в будь-який момент змінитися.

Сьогодні завжди відрізняється від учора.

Якщо сьогодні у вас дeпресія, це не означає, що вона буде з вами завжди. Якщо ви не можете пробачити друзів або родичів за якийсь їх проступок, це не означає, що ви не зможете пробачити їх пізніше.

Після того, як ми відпускаємо ідею нашої прихильності до якогось стабільного “я”, ми можемо розслабитися і насолодитися поточним моментом.

А завтра ж все одно все буде по-іншому.

У кожен новий момент життя ви вже новий.

You cannot copy content of this page