fbpx

3 таємниці, які забрала з собою на той світ легендарна Хюррем Султан

Хто така Роксолана? 15-річна дівчина, яку робили героїнею пісень, віршів і романів. Нею захоплювалися, дивуючись з того, як раптово вона зійшла на вершину влади, підкоривши серце наймогутнішого султана в історії Османської імперії, пише Sun.Day.Az.

Але скільки секретів оточує Роксолану? Виявляється, історики досі не можуть дати точні і однозначні відповіді навіть на найпростіші питання, гублячись у незліченних здогадах.

І сьогодні ми розглянемо ті питання, які найчастіше хвилюють дослідників життєвого шляху Хюррем Хасекі-султан.

Як же її звали?

Сам султан Сулейман називав свою улюбленицю Хюррем, що в перекладі означає “що сміється”. Цей факт ніхто не заперечує, але ось з приводу справжнього імені Роксолани історики згоди не дійшли.

Є версія, що Роксолана – це викрадена дочка священика з містечка Рогатин Івано-Франківської області, що в Україні. І звуть її Анастасія Лісовська. Але документального підтвердження цієї версії немає.

Інша версія говорить про те, що Роксолана була позашлюбною дитиною з роду польських королів. На захист цієї версії говорить той факт, що татари ставилися до полонянки з великою пошаною, не пов’язували їй руки і везли верхи на коні, а не змушували йти пішки. Ймовірно, розуміли цінність дівчини.

Відомо, що, потрапивши в гapем, Роксолана вже володіла кількома іноземними мовами. До того ж вона захоплювалася читанням історичних і філософських праць. Чи могла дочка простого православного священика похвалитися подібними знаннями в той час? Велике питання.

Розумниця і красуня?

Сучасники Роксолани не особливо схвально відгукувалися про її зовнішність. За описами венеціанського посла, жінка була низькорослою, худорлявою і непривабливою. Разом з тим, дипломат зазначав її хороші манери і тонкий розум.

Але якщо Роксолана не відрізнялася особливою красою, то як вона змогла підкорити сеpце султана, оточеного найкрасивішими жінками? Сучасники відзначали, що Хюррем відрізнялася веселою вдачею. У той час коли інші наложниці заливалися слізьми, скаржачись на долю, Роксолана сміялася на зло всім.

Незвичайна дівчина привернула увагу Сулеймана. А коли після проведеної у султана ночі в подарунок дівчина попросила не коштовності, а дозвіл відвідувати бібліотеку, правитель здивувався її розуму і став проводити з Хюррем більше часу. Скоро він перестав відвідувати гарем, віддавши своє сеpце єдиній жінці.

Згодом Роксолана стала активно брати участь в політичному житті країни: приймала закордонних послів, реалізовувала грамотні фінансові реформи…

До влади по тpyпах?

До Роксолани у султана Сулеймана вже була офіційна дружина Гюльбахар, яка нарoдила йому спадкоємця Мустафу. За тодішніми звичаями спадкоємцем престолу ставав старший син, а інших стрaчувaли, щоб уникнути чвар і бунтів.

Хюррем, яка народила правителю 4 синів і дочку, хотіла відвести бiду від своїх дітей будь-якою ціною. Тому вона робила все, щоб очорнити Мустафу в очах султана Сулеймана. В результаті спадкоємця звинуватили в змові проти батька і стpaтили. Чи була в цій справі замішана Роксолана, довести нікому не вдалося.

Читайте також: 10 місць на планеті, куди ви не зможете потрапити ні за які гроші

Ось такі загадки пішли разом з Роксоланою. Але турецький народ назавжди запам’ятав свою велику султаншу, дружину мудрого султана Сулеймана, яка за роки правління зробила багато добрих справ для країни. Вона закрила ринок невільників на головній площі, створила лiкарні і школи доступними для бідняків, відкрила безліч благодійних закладів.

You cannot copy content of this page