fbpx

35% pосіян переконані, що Сонце обертається навколо Землі, а загалом рівень освіченості зріс – ВЦВГД

Кожен третій житель Росії (35%) вважає, що Сонце обертається довкола Землі. Про це 2 серпня повідомляє Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД).

Цього разу опитування Центру було присвячене науковим помилкам. У ньому взяли участь 1,6 тис. жителів Росії віком від 18 років.

Відповідно до результатів, кожен п’ятий житель країни (21%) вірить, що первісні люди жили одночасно з динозаврами, а 44% pосіян вважають, що продукти з ГМО можуть спричинити pак. Твердження про радіацію викликало в учасників опитування менше труднощів. З тим, що радіоактивне молоко стане безпечним після кип’ятіння, погодилося 7% респондентів.

«Хоча значна частина росіян продовжує помилятися щодо обертання Сонця навколо Землі, за іншими представленими помилками знизилася частка тих, хто дає некоректні відповіді, тобто загальний рівень наукової грамотності населення поступово зростає», — стверджує ВЦВГД.

В Центрі кажуть, що pосіян із невисоким рівнем наукової грамотності характеризує старший вік, активний перегляд телевізійного контенту, проживання на селі та освіту на рівні середнього та нижче. Найбільше правильних відповідей давали молоді респонденти («61% серед 18–24-річних давали п’ять і більше вірних відповідей»). Серед інших ознак групи з високим рівнем наукової грамотності — споживання інтернету, вища освіта, проживання в Москві, Санкт-Петербурзі та Північно-Західному федеральному окрузі.

Фото: pixabay.

08/03/2022

You cannot copy content of this page