fbpx

7 кроків до Дня Незалежності України – історичні факти

«24 серпня 1991 року на позачерговій сесії Верховної ради народні депутати ухвалили Акт проголошення незалежності України та винесли це питання на всеукраїнський референдум», – це історичний факт, який завершує остаточне творення нової самостійної країни – України. Але перед цим завершальним кроком були події, які крок за кроком просували творення України, як незалежної держави, пише Суспільне Культура.

Крок 1. Декларація про державний суверенітет

Декларація про державний суверенітет, яка була прийнята 16 липня 1990 року, хоч і не проголошувала незалежність, але стала поштовхом до побудови нової держави. В ній ішлося про право України безпосередньо створювати відносини з іншими державами, укладати з ними договори, обмінюватися дипломатичними, консульськими та торговельними представництвами.

Декларація визнавала самостійність Української республіки у питаннях науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.

Крок 2. “Революція на граніті”

Компартія так легко не могла здатися і вирішила створити щось на кшталт «Союзного государства», нового договору, на базі якого можна було б створити нову Конституцію СРСР. Як реакція на ці потуги в Києві почалися масові студентські протести, які отримали назву “Революція на граніті”.

Окрім недопущення підписання нового союзного договору, студентські братства вимагали проходження військової служби юнаками-українцями винятково на території України, перевибори до Верховної ради УРСР, націоналізацію майна компартії та комсомолу, відставки голови уряду Віталія Масола за його союзно-центристські погляди. Акції протесту та голодування закінчилися 17 жовтня (почалися 2 жовтня) капітуляцією комуністів у тодішній ВР.

Крок 3. 93 слова

Акт проголошення незалежності України, яким проголошено створення самостійної української держави, містив 93 слова і був набраний на друкарській машинці та вміщався на одному папірці. 24 серпня 1991 року на позачерговій сесії Верховної ради України 392 депутата проголосували “за” ухвалення Акту.

Крок 4. “90,32% – “за”

Українська держава пройшла всі заковики радянської бюрократії і провела 1 грудня 1991 року всеукраїнський референдум. На запитання “Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?” сказали «за» 90,32% людей.

Крок 5. Світове визнання

Стара Європа не спішила визнавати українську незалежність, але в перші ж тижні після референдуму її визнали Угорщина, Литва, Латвія, Болгарія, Естонія, Чехословаччина, Швеція, Ізраїль, Швейцарія . Коли ж 25 грудня США визнали Україну незалежною державою, одна за одною Україну почали визнавати й Німеччина, Франція, Великобританія. До кінця січня 1992 року цей список налічував більше ніж 90 країн світу, зокрема всі країни НАТО і ЄС.

Крок 6. Біловезька пуща

8 грудня 1991 року в Біловезькій пущі (Білорусь) лідери України, Росії та Білорусі підписали угоду про те, що Союз “як суб’єкт міжнародного права і геополітична реальність припиняє своє існування”. Таким чином, своїми підписами Леонід Кравчук, Борис Єльцин і Станіслав Шушкевич скасували договір про створення Союзу соціалістичних радянських республік.

Крок 7. Символи країни

18 вересня 1991 року було офіційно затверджено синьо-жовтий прапор, як офіційний прапор новоствореної країни. В січні і лютому 1992 затвердили гімн і герб.

Фото: armyinform.

08/24/2022

You cannot copy content of this page