fbpx

8-годинний робочий день — це пережиток минулого, від якого слід відмовитися

Коли ви навчитеся поєднувати години своєї пікової енергії з докладеними зусиллями, то робота піде набагато швидше.

Робочий день тривалістю 8 годин — неефективний пережиток минулого. Насправді для підвищення продуктивності праці від такого застарілого підходу необхідно відійти і знайти йому гідну заміну.

Вибір на користь саме такої тривалості робочого дня був зроблений ще за часів промислової революції, щоб зменшити кількість годин, які людей змушували проводити в фабричних цехах, займаючись ручною роботою.

І якщо 200 років тому таке нововведення вважалося дуже гуманним рішенням, то в сучасному світі воно втратило колишню актуальність.

Як і раніше, роботодавці чекають від свого персоналу, що люди будуть працювати протягом восьми годин в день, лише зрідка роблячи перерву. Чoрт забирай, але ж багато хто з нас працюють навіть під час обіду!

Такий консервативний підхід до роботи не просто не допомагає, він заважає нам досягати хороших результатів.

Компанія Draugiem Group провела дослідження робочих звичок своїх співробітників за допомогою спеціального додатка. Якщо говорити більш конкретно, то ця комп’ютерна програма допомагала відстежити, скільки часу йде у людей на виконання тих чи інших завдань, а потім порівнювала рівні продуктивності працівників.

У процесі дослідження було зроблено дивовижне відкриття: тривалість робочого дня ніяк не впливала на продуктивність.

Продуктивність залежала тільки від того, як людина планує свій день. Наприклад, затяті прихильники короткочасних технологічних перерв демонстрували кращі результати, ніж ті, хто працював, не відпочиваючи.

За підрахунками, ідеальне співвідношення між роботою і відпочинком передбачає 52 хвилини роботи і 17 хвилин перерви, наступних за ними.

Співробітники, які дотримуються такого підходу, відрізняються особливою уважністю протягом усього дня. Близько години вони повністю поглинені поставленими перед ними завданнями. У цей час вони не перевіряють Faсebook або електронну пошту. Втомившись (не раніше, ніж через годину безперервної праці), вони відпочивають, повністю абстрагуючись від роботи. Це допомагає їм відволіктися, а потім знову зануритися в робочий процес.

Людський мoзoк потребує години роботи і чверті години перепочинку.

Ті, хто знає про цей чарівний баланс між роботою і відпочинком, залишають своїх суперників далеко позаду, оскільки задовольняють базову потребу мoзку: працювати в моменти енергетичних сплесків, після чого відпочивати в моменти виснаження запасів енергії.

Цей природний круговорот енергії змушує більшість з нас перемикатися між періодами зосередженості і періодами низької продуктивності, коли ми втомлюємося і перемикаємося на відволікаючі фактори.

Найпростіше подолати виснаження і позбутися від настирливих відволікаючих чинників можна за допомогою усвідомленого планування свого робочого дня. Замість того, щоб працювати кілька годин до ряду, а потім при зниженні продуктивності намагатися відігнати від себе непотрібні думки і втому, сприймайте це як знак, що прийшла пора відпочити.

Перерви сприймаються людиною простіше, якщо вона знає, що з їх допомогою зможе досягти кращого результату.

Як правило, втома долає нас тільки в тому випадку, якщо ми продовжуємо працювати, ігноруючи свої відчуття (після витрачання сил і зниження уважності), а перерви, які ми робимо, і зовсім такими не є. Так, читання листів або відеоролики на YouTube не допоможуть вам відновитися настільки, наскільки це зробить та сама прогулянка на вулиці.

Будьте відповідальними за те, як проходять ваші робочі будні.

Зробити робочий день ефективним можна тільки в тому випадку, якщо розбити 8 його годин на певні інтервали. Якщо ви навчитеся поєднувати години своєї пікової енергії з доданими зусиллями, то робота піде набагато швидше.

Пропоную 4 поради, як виробити ідеальний робочий ритм.

1. Поділіть 8 годин на інтервали по 60 хвилин.

Найчастіше кожен з нас планує, що він хоче встигнути до закінчення певного періоду. Але набагато ефективніше буде зосередитися на тому, що можна досягти прямо зараз.

Перейдіть на правильний ритм, і розбивання трудового дня на відрізки по 60 хвилин це спростить виконання завдань шляхом їх поділу на більш дрібні частини.

2. Поважайте час праці.

Інтервальний підхід спрацьовує з тієї причини, що так ми спрямовуємо свої максимальні рівні енергії на досягнення вищого рівня уважності, хоч і ненадовго.

Якщо ж ви почнете «розбавляти» ці 60 хвилин листуванням в мережі або переглядом стрічки в Facebook, то просто перекреслите саму суть описуваного підходу.

3. Прагніть до реального відпочинку.

Керівництво Draugiem Group виявило, що співробітники, у яких кількість перерв була більшою ніж передбачено, виявилися набагато продуктивнішими, ніж їх колеги, які не відпочивають. Аналогічно, ті, хто по-справжньому відпочивав, відчували себе значно краще, ніж ті, хто під час свого «відпочинку» не могли відволіктися думками від роботи.

Щоб підвищити рівень продуктивності дуже важливо відірватися від монітора, смартфона і списку справ. Найкраще допомагають відновити сили книги, прогулянки і спілкування з іншими людьми, тому що так думки відволікаються від роботи.

Якщо день видався важким, буває дуже непросто встояти перед спокусою під час обідньої перерви розгребти завали отриманих листів або зробити кілька дзвінків. Але до цього вдаватися не рекомендується.

4. Не чекайте, поки тiло саме попросить про відпочинок.

Якщо час відпочинку ви будете вибирати, керуючись тільки своїм відчуттям втоми, то буде надто пізно — ви вже пропустили свій пік продуктивності.

Дотримуючись розпорядку дня, ви тим самим приймаєте на себе зобов’язання працювати тільки в моменти підйому продуктивності, а відпочивати в моменти, коли ваша ефективність роботи мінімальна. Не забувайте, що кілька нетривалих перерв набагато корисніші для праці, ніж продовжувати працювати, відчуваючи втому і втрату пильності.

Таким чином, якщо розбивати свій день на правильну послідовність робочих і неробочих інтервалів, що відповідають вашому природному заряду енергії, то він проходить значно швидше, ваша продуктивність зростає, а самопочуття поліпшується.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook

You cannot copy content of this page