fbpx

Болгарія відмовилася від послуг «Газпромому»

Віце-прем’єр з економічної політики технічного уряду країни Христо Алексієв заявив, що Болгарія не вестиме переговори про нову угоду з російською корпорацією “Газпром”, пише DW.

Болгарія переорієнтовується на зріджений газ і планується, що “технічний уряд дасть старт процедурі”, а контракт ухвалить новий кабмін.

“Болгарія також підтвердила свою зацікавленість щодо участі в механізмах спільних закупівель енергоносіїв, які можуть бути створені в рамках Енергетичної платформи ЄС”, – зазначили в уряді.

Нинішні контакти з “Газпромом” стосуватимуться лише поточного контракту. Впланах Болгарії завершення будівництва інтерконектора між Болгарією та Грецією та введення його в експлуатацію до 1 жовтня. Далі планується фінансово підтримати болгарського оператора “Булгаргаз” і встановлення оптимальної ціни на природний газ для підприємств та домогосподарств.

Болгарія донедавна покривала понад 90% своїх потреб російським газом, але в квітні «Газпром» вирішив припинити постачання газу Софії через відмову останньої платити в рублях за постачання газу.

Зараз Болгарія купує частину цього обсягу в Азербайджану, а решту на світовому ринку.

2 серпня сотні болгар вийшли на акцію протесту проти тимчасового уряду, бо не хотіли відновлення постачання російського газу, що знову посилить вплив Кремля на болгарську економіку.

Фото: скоін. 08/28/2022

You cannot copy content of this page