fbpx

Чому бутильована вода, яку ми купуємо в магазині – найбільший oбман в історії

Бутильована вода – один з найбільших комерційних обманів в історії. Все тому, що вона не володіє тими чудовими властивостями, які їй приписуються виробниками і реалізаторами. Іронічно і те, що бутильована вода часто виявляється гіршою, ніж вода з-під крану, пише Novate.

Початок історії обману

Історія торгівлі бутильованої водою почалася в 1760-х роках в Бостоні. Саме тоді в Америці з’явилася компанія Jackson’s Spa, яка продавала мінеральну воду в лiкувaльних цілях. Ринок води успішно розвивався до XX століття, поки не з’явилася доступна технологія хлорування і водопровід майже повністю не витіснив пляшки, які так добре продавались на той момент.. До 1990-х років продавалася переважно мінеральна вода, за якою міцно закріпилася репутація цiлющої.

Ситуація на ринку змінилася після того, як на ринок бутильованої води прийшли компанії, які торгують безaлкогольними газованими напоями, в тому числі Aquafina, Coca-Cola – Dasani, Nestle – Pure Life. В результаті колосальні маркетингові бюджети дозволили бізнесменам знову схилити чашу популярності на сторону бутильованої води. З цього моменту водопровід програв раз і назавжди. На сьогоднішній день кожен рік в пляшках випускається 460 млрд літрів води. Основними споживачами є Китай, США, Бразилія, Індія, Німеччина, Франція та Італія.

Вкрай тривожним є те, що в багатьох розвинених країнах молоко і слабкі aлкoгольні напої коштують дешевше, ніж вода у пляшках. Вражаюче, але вартість води в пляшці з магазину приблизно в 2 тисячі разів більше, ніж вартість води з-під крана.

У чому заковика

Головний аргумент при продажі бутильованої води зводиться до того, що вона чистіша, безпечніша і екологічніша в порівнянні з тією, що тече в крані. Насправді це та ж сама вода. Близько 18% виробників бутильованої води не розкривають місце розташування своїх свердловин. Більше половини виробників визнає, що вода в пляшках – це звичайна вода з крану, яка пройшла «додаткове очищення».

Ось тільки насправді ніякої додаткової очистки немає. Більш того, в розвинених країнах бутильована вода куди менше перевіряється органами державного (санiтарного) контролю, ніж та, що тече в будинку з крана. Курйозно і те, що всі великі «водяні скaндали» були пов’язані з забрудненням саме бутильованої води, а не каналізаційної.

Читайте також: 90% людей щодня їдять цю білу отруту і навіть не здогадуються про це. І це не цукор!

Не відповідає дійсності й те, що бутильована вода має кращі смакові якості. Численні експерименти підтвердили, що більшість людей не здатна відрізнити воду з пляшки від води з-під крана. При цьому, навіть якщо вода з крана пахне хлоркою, то цю проблему досить просто (і вигідніше) вирішити за допомогою звичайного кухонного фільтра.

You cannot copy content of this page