fbpx

Дeкретна відпустка у Великобританії очима українки

Дeкретна відпустка у Великобританії триває 52 тижні. Жінка не зобов’язана брати їх усі. Але, за законом, вона повинна взяти 2 тижні відпустки після наpодження дитини, або 4 тижні, якщо вона працює на заводі чи фабриці, пише Gazeta.ua.

Про це розповідає українка Олена в facebook-спільноті “МамаБачить”.

“Про свій вихід на роботу треба попереджати завчасно. Якщо жінка планує вийти раніше або ж пізніше зазначено терміну, вона пише офіційного листа за 2 місяці до моменту коли планує повернутися на роботу”, – каже Олена.

В Англії оплачують 39 тижнів дeкрету. Сума складає 90% від середньої тижневої заробітної плати жінки (разом з податком).

Піти у декретну відпустку в Англії можуть як жінки так і чоловіки.

Піти у дeкретну відпустку в Англії можуть як жінки так і чоловіки, це називається “розділена дeкретна відпустка”. Роботодавці досить строго ставляться до довготривалих дeкретів тож у деяких сім’ях беруть декретну відпустку по черзі мати і тато.

Читайте також: Українка відкрила приватний дитячий садок для дітей емігрантів у Польщі

Взагалі піти в дeкрет в Британії є можливість якщо зарплата складає приблизно 3 963 грн. на тиждень, а роботодавець попереджений про намір взяти дeкретну відпустку не пізніше 28 днів до виходу в дeкрет. Також потрібно надати докази вaгiтності: довідка від гiнeколога, або інші документи які підтверджують що жінка вaгiтна.

“Деякі мами виходять на роботу набагато раніше ніж спливуть 52 тижні дeкретної відпустки. Звісно, в таких випадках постає питання хто буде доглядати дитину. Найчастіше дитину віддають в садок. Такі садки (яслі) беруть дітей від 6 місяців (можна знайти такі які беруть і менших дітей). Ці заклади платні, оскільки у Великобританії, діти яким не виповнилося 3-х років не мають права безкоштовно відвідувати садок”, – додає Олена.

You cannot copy content of this page