fbpx

Діти мають право на тривогу. Не думайте, якщо дітки маленькі, то вони нічого не розуміють. Вони зчитують ваші емоції, чують розмови, бачать новини, навіть, коли вам здається, що ви не дивитеся їх при дітях

Як правильно поводитися:

– Робити вигляд, що нічого не відбувається – шкідливо. Тому про небезпеку говорити дітям треба, але без зайвих подробиць і доступною мовою.

– Не дивіться з дітьми новини, навіть, коли думаєте, що дитина зайнята чимось своїм – вони все помічають.

– Найкраще знімає стрес для маленьких діток – малюнок, ліплення, вишивка, аплікація. Вони свої емоції виллють назовні і будуть менше боятися.

– Від шести років з дітьми треба розмовляти в довірливій атмосфері і чесно давати відповідь на запитання, але не переносьте на дитину свої страхи. Наприклад, дитина питає, що з нею буде, коли не стане когось з її рідних. Не треба заперечувати цей страх, а треба відповісти на запитання, бо дитина хоче знати чи хтось попіклується про неї.

– Не визнавати дитячі страхи-погана тактика, краще переконати дитину, що дорослі з нею і зможуть її захистити.

– Обійми, прогладжування рук, гра на долоньці «Сорока-ворона їсти варила», розтирання ручок – тілесний контакт дуже важливий. Допустимо навіть дозволяти дітям спати з собою, щоб вони відчували, що рідні поруч.

– Приємні радощі – солодощі, ігри, фільми, мультфільми. Дитина має займатися звичними речами, мати улюблені іграшки, приємну обстановку.

– Якщо ви перебуваєте в укритті, відволічіть дітей піснею, грою в слова, перетворіть цю подію в якусь гру з мультфільму тощо. Дозволяйте дитині бавитися з іншими дітками-так вона відволічеться.

– Якщо ви перебуваєте в багатолюдному місці, то краще в кишеню дитині поставити записку з вашою адресою і номером телефону.

– Слідкуйте за своїм емоційним і тілесним станом, бо дитина орієнтується по вашій поведінці і реакції.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page