fbpx

Донька виглядала дуже блідою і виснаженою. Я тоді звернулася до священика і він мені порадив замовити Службу Божу дванадцять разів в дванадцяти церквах і дати на «Григоріанку» і тоді Назар відпустить мою доньку

Таку поведінку доньки я трактувала тим, що його так і не знайшли. Водолази обстежили річку, але вода десь дуже далеко віднесла мого зятя. Тоді Нелі було тридцять і вона втовкмачила собі в голову, що Назар вернеться.

Він живий і здоровий, просто його зараз хвилею винесе на беріг і він прийде до тями та вернеться до неї.

Ніде правди діти, що Назар був хорошим чоловіком, любив мою доньку, а вона його. Шкода, що не було у них діток, може б їй тоді легше було це все переживати.

І от минали роки, а вона лиш на роботу та додому, фотографії передивляється та речі його то пере, то прасує.

І ніякі вмовляння та переконання не діяли, бо донька просто ставала сама не своя, коли я її просила речі Назара викинути.

– Ти що? Він прийде і в чому буде ходити?, – казала вона.

З того часу минуло три роки, але вона вся була в стосунках з Назаром і нікого навколо не хотіла бачити.

Я вже сама стала помічати, що мені в неї в хаті якось не добре, якась така атмосфера гнітюча і донька виглядала дуже блідою і виснаженою.

Я тоді звернулася до священика і він мені порадив замовити Службу Божу дванадцять разів в дванадцяти церквах і дати на «Григоріанку» і тоді Назар відпустить мою доньку.

Я жінка вже не молода, щоб по церквах кататися на автобусі і попросила нашого сусіда Володю допомогти мені.

І от, поки ми їздили з ним, я й зрозуміла, що моя Неля Володі досі подобається.

Знаєте, вони малими ще разом бавилися. Пам’ятаю, як зима, замело, снігу купа і чую, щось пищить під вікнами. Я на вулицю, а то Володя на санках приїхав і так кличе Нелю кататися, а в самого голосочок дзвінкий, дитячий.

– Йди, Нелю, бо кавалер вже приїхав, – сміявся мій чоловік.

Неля зіскакувала з печі і бігом вдягалася… Приходила надвечір вся холодна і мокра… Ми тоді грозили більше ніколи не відпускати кататися, але вона так гірко плакала за Володиком, що ми все прощали.

Що потім між ними сталося в юності? Наче й подобалися один одному, а сказати Володя не вмів, а Неля ображалася, що він мовчить.

А далі поїхала вчитися і так в місті й залишилася. Далі вийшла заміж за Назара і отака халепа сталася. А Володя так і не женився. Казав, що ще шукає.

Коли ж Неля овдовіла, то він почав якось і до неї, але вона ж нікого навколо не бачить…

Отак ми з ним їздили по церквах і я була йому дуже вдячна за допомогу.

А через якийсь час наснився Нелі сон, що стоїть Назар на пляжі і попереду такі височенні сходи.

– Мамо, то Одеса! Я туди їду!, – каже вона схвильовано.

– Дитино, як ти сама поїдеш? Попроси Володю тебе відвезти, він чоловік і захистить тебе!

Вона погодилася і вони з Володею поїхали.

Звичайно, що одразу звернулися в поліцію, хоч Неля й казала, що чоловік живий їй приснився, але Володя наполіг, що це не так. Виявилося, що справді є останки, але потрібно здати тест, тому мусили вертатися додому, бо ж Неля всі речі зберігала: і бритви, і його гребінь, ну все.

Тест підтвердив, що це Назар і нарешті всі ми змогли йому віддати останню шану.

А далі якось Неля раптово спакувала всі речі Назара, зробила генеральне прибирання і перестала носити чорне. Вона приїхала до нас в село на все літо.

Читайте також: Мамине добро мені приїлося, стало пісним і несмачним, стало буденним і я перестала її захищати заради миру і спокою в родині

Звичайно, що Володя був частим гостем у нас вдома і все пішло в правильному напрямку!

Коли у них з’явилася перша онучка, то Неля мені й зізналася, що Назар їй приснився ще раз.

– Сниться мені, що мене хтось гукає, а підходжу до вікна і бачу там Володю, ще малого в його тій шапці… Він кличе мене кататися. Я дивлюся на двері, а біля них Назар стоїть та відкриває мені двері аби я вийшла до Володі на вулицю… Отак я й зрозуміла, що чоловік мене відпускає.

Я не знаю, що більше допомогло, але я щаслива від того, що маю онуків і моя донька нарешті сміється.

Фото Ярослава Романюка.

You cannot copy content of this page