fbpx

Дитина почала лихословити! Що робити? Відповідь на одвічне питання стурбованих батьків

Дитина

Багато батьків опинялися хоч раз у ситуації, коли дитина вживає ненормативну лексику. Дехто вважає, що краще вдати, ніби нічого не почув, а інші кажуть, що потрібно відреагувати та поговорити з дитиною. Як саме про це розмовляти, які питання поставити та як застерегти дитину від лихослів’я – розповідає практична психологиня ДНЗ № 16 Світлана Філанчук.

За матеріалами – Новоград.City.

Батьки, як правило, дуже бурхливо реагують на подібні ситуації, не розуміючи. чому так відбувається і як правильно діяти. А причини лихослів’я бувають дуже різними, і реагувати потрібно відповідно до ситуації та віку дитини. Тож давайте спробуємо розібратися, як реагувати на вживання лайливих слів дітьми і як цьому запобігти.

  • Причиною лихослів’я дітей завжди є дії дорослих.
  • Перш за все, дитина може почати вживати нецензурні слова тому, що у неї є приклад серед рідних і близьких людей.
  • Дитина може матюкатися спеціально, “на зло” своїм батькам, які втратили в її очах авторитет, б’ють, ображають або просто не звертають уваги.
  • Дитина може копіювати однолітків, думаючи, що це дуже здорово, особливо, якщо одноліток займає лідируючі позиції в групі.
  • Дитині може бути просто цікаво, як відреагує доросла людина, якщо почує мат. Часто саме з цієї причини діти матюкаються в дитячому садочку на вихователів і тому важливо, щоб реакція дорослого була адекватною.

Сім'я

Лихослів’я – це різновид агресії і важливо розуміти, що так дитина висловлює свій біль, невдоволення, негативні емоції. І відбувається це найчастіше спонтанно.

Варто зауважити, що до трьох років дитина взагалі не розуміє значення лайливих слів, але, цілком можливо, що в пам’яті дитини може залишитися емоційна реакція дорослого на ці слова. І якщо ця реакція сподобається дитині, вона буде викликати її й надалі, вживаючи брутальні слова.

Вперше почувши від дитини, яка молодша трирічного віку, лайливі слова, їх варто проігнорувати. Неуважність до брутальних слів, вимовлених малюком, позбавить їх емоційної сили, і дитина, скоріше за все, забуде цей “досвід”. Якщо ж дитина і надалі продовжує вживати лайливі слова, варто пояснити їй, що це погані слова, а така поведінка дитини дуже засмучує маму і тата. Діти у дошкільному віці дуже прив’язані до батьків, тож скоріше за все постараються більше не вживати образ, щоб не засмучувати рідних.

Якщо дитині більше трьох років, важливо зрозуміти причину вживання лайливих слів. Якщо це відбувається спеціально, “на зло”, варто розібратися, що ж саме викликає невдоволення дитини і як розв’язувати проблему, знайти компроміс. Це є приводом для звернення до дитячого психолога, який має дієві інструменти для діагностики причин та корекції поведінки дитини. Якщо ж накричати на дитину, почати залякувати, ображати чи звинувачувати – ризикуєте назавжди втратити довіру і відвертість з боку дитини.

Дитина

Що саме неприпустимо робити в ситуації, якщо дитина дошкільного віку почала вживати лайливі слова.

  • Не потрібно сваритися і кричати. Ваша реакція має бути спокійною та виваженою.
  • Те, що лаятися погано, дорослі знають і розуміють, а дітям потрібно це пояснити.
  • Заборона типу “тому що я так сказала” тільки налякає дитину і заставить її діяти наперекір.
  • Навіть якщо вам дуже соромно за свою дитину, наголосіть, що вона вчинила погано, а не є поганою дитиною. Це потрібно пам’ятати завжди!

Не соромте дитину при інших, поговоріть з нею наодинці. Оточуючі дуже швидко забудуть про прикрий інцидент, а от почуття образи і страху дитина пронесе через все своє життя.

Варто наголосити, що правильні дії дорослих щодо дітей дошкільного віку легко і безболісно нейтралізують проблему використання дітьми лайливих слів.

Особливого значення у профілактиці лихослів’я серед дітей набуває робота з батьками вихованців. Батьки мають зрозуміти, що діти – їх віддзеркалення. Важко переконати дитину, що вживати лайливі слова погано, якщо так говорить улюблений татко, а найрідніша у світі людина – мама при цьому мило посміхається і радіє.

Дитина

Сім’я має вирішальний вплив на дитину дошкільного віку. Але ми живемо у суспільстві, де ізолювати та вберегти малюка від усіх негативних впливів неможливо та і не потрібно. Рано чи пізно він стикнеться із різними сторонами людського буття і має бути до цього готовим. Але в сім’ях, де вироблені морально-етичні норми, лихослів’я ніколи “не приживається”.

Вихователь, який розуміє причини та механізми формування негативних навичок у дітей, завжди зможе скоригувати поведінку маленької людини та своєчасно вплинути на батьків, адже психіка дитини-дошкільника є дуже пластичною і готовою до змін.

Читайте також: Шлюб руйнує не відсутність грошей, близькості у лiжку чи спілкування. Реальна причина інша. І вона страшніша

Якщо дитина семи років матюкається, то відучити її від цієї поганої звички вже досить складно. В підлітковому віці діють інші механізми і є свої закономірності. В словниковому запасі вже семирічних дітей може бути стільки нецензурної лексики, що іноді і дорослим важко це уявити. Психологи у таких випадках рекомендують купити словник ненормативної лексики і змусити дитину вивчити все, що в ньому є. Це може налякати, набриднути. Дитина втратить інтерес… Але найкраще цьому запобігти.

Діти

Мат – це, по суті, залежність/ І навіть якщо вплив цієї звички на здоров’я сумнівний, вона обов’язково вплине на нормальну соціальну адаптацію людини у суспільстві.

You cannot copy content of this page