fbpx

Експерт-поліграфолог зробив заяву щодо Савченко

Факт голодування народного депутата України Надії Савченко жодним чином не позначився на результатах її перевірки на поліграфі, пише “Обозреватель”

До перевірки “вона 4 доби вживала їжу”, – сказав виданню виконавчий директор Всеукраїнської асоціації поліграфологів Володимир Ведмідь.

Він пояснив, що подібна експертиза проводиться “виключно на підставі добровільної згоди об’єкта дослідження”. При цьому, якщо такої згоди немає, тестований може досить просто звести результати нанівець: “сміх, розмови під час процедури, умисні надмірні вдихи, кашель та інші рухи спотворюють результати і є ознакою протидії”, – розповів поліграфолог. І додав, що в такому випадку тестування припиняється.

За словами Ведмідя, успіх цього тесту залежить від трьох чинників: якості поліграфа, “належного фізичного і психічного стану обстежуваного” і рівня професіоналізму фахівця, який проводить тест.

Поліграф, який використовувався в тесті з Савченко, відповідає “американським стандартах ASTM” і “працює в Україні вже більше року”. “Поліграф обдурити не можна, як не можна обдурити будь-технічний прилад, адже обман можливий тільки в людському спілкуванні”, – підкреслив фахівець.

Читайте також: Позафракційний народний депутат Надія Савченко з третьої спроби пройшла поліграф

Ведмідь також запевнив, що не сумнівається у високому професіоналізмі фахівців Київського інституту судових експертиз, які працюють на поліграфі.

Що стосується стану самої Савченко, то він нагадав про те, що спроба провести експертизу здійснювалася двічі. “Перший раз експерти так і не приступили до дослідження через невідповідність стану пані Надії відповідним вимогам”, – сказав він.

У той же час “друга спроба була здійснена через 4 доби після того, як Надія припинила голодування, тобто вона 4 доби вживала їжу”, – підкреслив експерт. “Таким чином, згідно з висновком експертів, підекспертна на момент проведення експертизи перебувала в належному стані, який, як ви знаєте, об’єктивно оцінюється приладом”, – сказав Ведмідь.

У цьому контексті він зауважив: “Зараз можна почути багато спекуляцій на тему голодування і поліграфа, однак, на мою думку, це не більше ніж спекуляції зацікавлених сторін. Тестування не проводилося в період голодування. Давайте дочекаємося висновків експертів”.

You cannot copy content of this page