fbpx

Фінансист з 30-стажем розповів, чому потрібно навчити дітей, щоб у них не було проблем з грошима

Розумний підхід.

Автор статті – Джим Браун, фінансовий консультант і засновник Jim Brown Investing з 30-річним досвідом роботи у фінансовій сфері, пише Blysk.

«Як навчити дитину поводитися з грошима?»

Я часто чую це питання, а якщо у вас є діти, ви, напевно, і самі не раз шукали відповідь в Гуглі.

За свою 30-річну кар’єру я працював аудитором, інвестором, фахівцем з податків і фінансовим консультантом – і на власні очі міг бачити наслідки фінансової безграмотності у багатьох дорослих людей різного віку.

Навчити дитину поводитися з грошима не так вже й складно. Треба просто витратити трохи сил і часу. А якщо ви готові, то чим раніше почнете, тим краще. (За даними дослідження Кембриджського університету 2013 року, діти в змозі розуміти основні грошові відносини до трьох років, а до семи у них вже виробляються звички в поводженні з грошима.)

Як ми вчимо своїх дітей

У нас з дружиною двоє дітей, обидва молодші 14 років. Як і більшість батьків, ми не хочемо, щоб у них були фінансові проблеми, коли вони виростуть. А ще ми не хочемо, щоб вони влазили в борги і погашали їх за рахунок наших пенсійних накопичень.

Точно так же, як ми хочемо донести до них, чому важливо не брехати і говорити «спасибі» і «будь ласка», ми хочемо пояснити їм важливість грошей: чого вони коштують, чому вони важливі і як розумно ними розпоряджатися, щоб досягти успіху.

Всьому цьому ми вчимо їх у легкій ігровій формі:

1. Ми граємо в магазин.

Я помітив, що мої діти набагато глибше занурюються в освітній процес, коли він носить експериментальний або ігровий характер. У магазин ми грали, коли вони були в дитячому садку.

Для початку ми побудували у нас у вітальні маленький супермаркет, з іграшковим касовим апаратом і відділом овочів-фруктів з іграшкового набору. У касовому апараті були кнопки з цифрами, ящик для готівкових й іграшкові гроші.

Ми з дружиною виставляли ціни на продукти, а потім одна дитина робила покупки, а друга стояла на касі. Ми були поруч, щоб допомагати і відповідати на питання. Але з часом вони почали справлятися без нашої допомоги.

Симуляція походу за покупками дозволила їм підтягти математику і навчитися розраховувати бюджет. Крім того, їм стало легше говорити один з одним про гроші.

2. Ми граємо в «Скільки це коштує?».

«Скільки це коштує?» – це гра, в яку ми граємо досі. (Це наш сімейний варіант телешоу «Ціна удачі».)

За вечерею ми по черзі виставляємо випадково обрані предмети на продаж і пропонуємо на вибір варіанти їх приблизної вартості.

Наприклад:

  • Пляшка води: $ 0,50, $ 2,50 або $ 6?
  • Квиток в кіно: $ 4, $ 10 або $ 40?
  • Місячний рахунок за телефон: $ 12, $ 100 або $ 400?
  • Нова машина (в базовій комплектації): $ 5 000, $ 35 000 або ж $ 500 000?

Такі ігри допомагають їм краще зрозуміти відносну вартість різних товарів і послуг.

3. Ми не даємо їм грошей за першою вимогою

Одна з головних помилок, яку я спостерігаю у багатьох батьків, – те, що вони дають дітям необмежені суми грошей на непотрібні речі.

Наші діти стали отримувати щотижневі кишенькові гроші, коли їм виповнилося шість років. Ми давали їм по $6 в тиждень і поступово збільшували суму. Вони могли заробити більше, якщо в цей тиждень робили щось хороше: наприклад, пропонували свою допомогу або здавали іспит з математики на «відмінно».

Звичайно, немає строгих правил, скільки давати дитині грошей; це залежить від ваших фінансових можливостей і від того, яку фінансову відповідальність ви готові покласти на дитину.

Більшість батьків занадто пізно усвідомлюють, до чого призводить звичка давати дітям необмежені суми на будь-які витрати (особливо після того, як ті витратили кишенькові гроші).

Це виховує в дітях звичку покладатися на додаткові джерела коштів, які можуть влетіти в копієчку – наприклад, у вигляді заборгованості за кредитними картками з високою процентною ставкою.

4. Ми пояснюємо їм процес складання бюджету.

Найпростіший спосіб навчити дітей планувати бюджет – робити це разом.

Наприклад, коли моїх дітей запрошують на день народження, я виділяю їм розумний бюджет і допомагаю купити подарунок, вписатися в нього. (Ми з дружиною вважаємо за краще здійснювати покупки онлайн, тому що так простіше навчити дітей порівнювати ціни.)

5. Ми показуємо їм, як розпоряджатися заощадженнями.

Коли у моєї старшої дочки накопичилося достатньо грошей, ми перенесли їх зі скарбнички на банківський рахунок.

«Вітаю! Тепер твої гроші будуть працювати на тебе», – сказав я.

Хоча вам цей процес здається очевидним, для деяких дітей це дуже абстрактна ідея. Ось чому важливо пояснити їм (простою мовою), як їхні гроші приносять більше грошей (пасивний дохід) і як ці додаткові гроші принесуть ще більше грошей (складний відсоток).

Ці знання та вміння будуть служити їм все життя.

6. Ми заохочуємо їх творити добро за допомогою грошей.

Час від часу ми з дружиною обов’язково жeртвуємо гроші на благодійність або некомерційним організаціям. Це подає нашим дітям хороший приклад і не заохочує в них егоїзм і жадібність.

Коли у дітей накопичується досить заощаджень, ми разом переглядаємо список благодійних організацій і допомагаємо їм вибрати ту, чиї цілі їм близькі.

Читайте також: Люди, ви зрадили вчителів! З вашої вини ваших дітей вчитимуть байдужі та жоpстокі невігласи

Це відмінний спосіб навчити їх ділитися, творити добро і розуміти, як гроші – будь то $1 або $10 – можуть приносити користь іншим.

А як Ви вчите дітей поводитися з грошима?

You cannot copy content of this page