fbpx

Колишня вчителька історії, Любов Плаксюк, тепер командир батареї самохідного артдивізіону

Вперше артилерійський підрозділ ЗСУ очолила жінка – Любов Плаксюк. Про це повідомив перший заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький на своїй сторінці в Facebook.

До служби в ЗСУ жінка працювала вчителькою історії. Вступивши до лав військових у 2016 році, Любов пройшла шлях від радіотелефоністки до командирки відділення управління, але переломний момент в кар’єрі трапився, коли вона побачила роботу самохідної артилерійської установки.

“Коли я побачила “Гіацинт-С” і вперше проїхалася на машині, від гуркоту якої перехоплює дух, зрозуміла, це – моє!” – пригадує Любов.

Вчительська заповзятість змушували вчитися і в особистий час Плаксюк вивчала роботу номерів розрахунку, читала відповідну літературу, дізнавалася про конструкцію артустановок, а у 2019-му зробила перший постріл з гармати на полігоні.

«САУ (Самохідна артилерійська установка – ред.) підкорила на полігоні за чотири дні, у 2019-му зробила дебютний постріл. Встигла повоювати на сході та здобути звання молодшого лейтенанта. Ранок 24 лютого 2022 р. зустріла на передовій як командир батареї самохідного артдивізіону.

Продовжує вивчати різні види артилерії, працює над підвищенням результативності стрільби, прокладає маршрути для маршів у десятки кілометрів, розробляє завдання для розрахунків, проводить тренування особового складу як командир батареї», — охарактеризував Плаксюк Олексій Білошицький у своєму дописі.

“Якщо потрібно ціль “подавити”, аби вона не змогла працювати, достатньо влучити снарядом від гармати “Гіацинт-С” у радіусі 50 метрів. Якщо ж стоїть завдання ціль знищити, потрібна інша точність влучання… Артилерія – дуже складна наука, вивчення якої ніколи не зупиняється”, – розповідає Плаксюк, пише УНІАН.

Фото: Елле.

05/30/2022

You cannot copy content of this page