fbpx

Кислий ґрунт? Урожаю не буде. Найпростіший і найдешевший спосіб розкислення грунту

Кислий ґрунт? Урожаю не буде

Про це йдеться в усіх підручниках із землеробства. Ділянки з підвищеною кислотністю «скупі» на поживу — більшість корисних речовин переходять у важкодоступні для засвоєння рослинами форми, а іноді вони містять навіть отруту.

СЬОГОДНІ чи не кожен читав чи чув, що знизити рівень кислотності можна, внісши на ділянку вапно, доломітове борошно, ще деякі матеріали. Але робити це, як кажуть, на око, без міри також не можна. При зайвому вапнуванні ґрунт стає лужним, і також на урожай не сподівайтеся.

Як бути? Звісно, найкраще взяти зразки для агрохімічного аналізу в лабораторії. Однак не всім це нині доступно — і недешево, і відповідної установи ще дістатися треба.

Найбезпечніше розкислення ґрунту — внесення доломітового борошна. Робити це можна один раз на три роки у розрахунку 100-150 г на квадратний метр. Важлива вимога у цьому випадку — глибоке перекопування.

Окремі ділянки доцільно посипати попелом або крейдою. Пам’ятайте, що вносити вапно і гній одночасно неприпустимо. Не треба вапнувати ґрунт на ділянці, де наступного року плануєте садити картоплю. А ось після збору бульб — саме те, що треба.

Домашнім «лаборантом» часто слугують дикорослі рослини, які намагаються заселити ваш город. На кислих ґрунтах привільно почуваються подорожник, кінський щавель, хвощ польовий, папороть, осока. На лужних ростуть лобода, ромашка, кропива, мати-й-мачуха, березка.

За матеріалами – Добрий Господар.

Фото ілюстративне.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Заголовок, головне фото, текстові зміни. – редакція Інтермаріум.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page