fbpx

Китаянка 10 років фальшувала історію росії, бо дуже її любить – скандал в Вікіпедії

Невідома китаянка 10 років доповнювала вигаданими фактами російську історію у китайській “Вікіпедії”, пише видання Sixth Tone. Жінка описувала вигадані події між Московським та Тверським князівствами.

Нібито, Москва і Тверь століттями воювали за кашинську копальню з 1305 по 1485 рік. Перемогло, звичайно, Московське князівство, а копальня вичерпалася лише в середині XVIII століття.

На опис цієї «історії» кашинської копальні у Тверському князівстві звернув увагу письменник Іфань, який і підмітив невідповідності, неточні посилання та повну відсутність інформації з інших джерел.

Співробітники “Вікіпедії” провели власне розслідування та виявили, що ці статті писалися починаючи з 2010 року з використанням чотирьох підроблених облікових записів, кожен з яких підтверджував особу іншого. Фальсифікації належали в основному до російської історії та історії імперії Цінь.

Ця невідома авторка написала мільйони слів, створивши 206 оригінальних статей і внесла виправлення до сотень чужих. Тексти були написані стандартною мовою онлайн-енциклопедії та не відрізнялися від інших.

Авторка під ім’ям одного з чотирьох її акаунтів назвалася Чжемао. У цьому в профілі вона називала себе дочкою дипломата, який працював на росії, тому вона вивчала російську історію в університеті і, вийшовши заміж за росіянина, отримала громадянство Росії. І насправді вона домогосподарка з середньою освітою, яка дуже любить історію.

Чжемао опублікувала лист із вибаченнями і зізналася, що вирішила сфальшувати історію, бо хотіла усунути прогалини та нестикування в кількох текстах, які вона вставила до чужих статей.

Зараз більшість записів Чжемао видалено, інші виправлено модераторами.

Фото: медуза.

07/16/2022

You cannot copy content of this page