fbpx

Литовці не такі доброзичливі та відкриті, як українці: киянка розповіла про особливості життя у Литві

Литовці не такі доброзичливі та відкриті, як українці: киянка розповіла про особливості життя у Литві.

Литовці не такі доброзичливі та відкриті, як українці. Молоді литовці знають мінімум 2 іноземні мови, подорожують і працюють в Європі. Місцеві не женуться за брендами та останньою моделлю iPhone. Тут набагато більше цінують враження, пише Gazeta.ua.

Киянка Марія Лактіонкіна розповідає про життя в Литві. Дівчина переїхала до чоловіка і жила в Каунасі та Вільнюсі.

“Адаптація проходила складно – після дружнього і галасливого Києва, Каунас здавався мені не дуже привітним. Але завдяки чоловікові і його підтримки, я впоралася, – згадує Марія, – Пізніше ми переїхали до Вільнюса – там до емігрантів відносяться набагато спокійніше. У столиці практично всі жителі старше 30 років знають російську, а молодь прекрасно володіє англійською”.

Ціни в Литві дуже демократичні, а асортимент настільки великий, що цілком задовольняє покупців з різним рівнем доходу. Одяг купуємо в торгових центрах, іноді замовляємо через інтернет – в литовських магазинах не всі бренди є в наявності.

Продукти купую і в магазинах, і на фермерських ринках, що проходять раз на тиждень. Мені вони дуже подобаються – можна купити домашні овочі, м’ясо, молочні продукти (литовські сири чудові) і рибу, що ловлять в Балтійському морі. Вибір просто величезний. У супермаркетах є українські солодощі, консерви та алкoгoль. Практично всю осінь і весну на вихідних в центрі міста проходять ярмарки, де також продають якісні домашні продукти.

Зовсім недавно я закінчила другу магістратуру і тепер працюю асистентом викладача. Будні дні складаються в основному з роботи та курсів литовського та англійської мов. У теплу погоду, як все литовці, вибираємося в кафе, парки, катаємося на велосипедах, роликах, відпочиваємо біля річки.

ЧИ ЛЕГКО СТАТИ СВОЇМ? Литовці не такі доброзичливі та відкриті, як українці. Вони важко заводять знайoмства – щоб стати справжніми друзями, потрібно спілкуватися з ними на протязі тривалого часу. За 4 роки друзів-литовців у мене так і не з’явилося. Є компанія чоловіка – дуже привітні та хороші люди, – але сама по собі я б не стала їх близьким другом.

В університеті та на роботі спілкуюся з українцями, білорусами й росіянами. Можливо, це пов’язано з тим, що я працюю в білоруському університеті, і литовців серед нас дуже мало. В цілому, Вільнюс таке місто, в якому не відчуваєш себе емігрантом – тут багато російськомовних людей. Звичайно, культура і традиції інші, але вони дуже близькі до українських.

КУХНЯ І НОВІ ГАСТРОНОМІЧНІ ЗВИЧКИ. В Україні, крім борщу, моя сім’я нікуди не клала сметану – в Литві вона у всіх супах. Тепер мені це навіть подобається. В іншому раціон харчування не надто змінився. Правда, національна кухня рясніє картоплею і всілякими жирними стравами.

Ми з чоловіком їмо як український борщ з варениками, так і литовський холодний борщ (Šaltibarščiai) з картопляними млинцями. У Литві прекрасні традиції пивa і закусок до нього. Останні я люблю їсти просто так, як основну страву – дуже смачно і ситно: варений горох зі смаженою цибулею і шматочками сала, смажений хліб з сиром і часниковим соусом.

ЛИТОВЦІ. Молоді литовці активні та допитливі. Вони не пам’ятають радянського минулого і заборон. Молодь подорожує, працює в Європі. Діти вчать в школах як мінімум дві іноземні мови. У Вільнюсі багато хто користується велосипедами, як засобом пересування, вільно почувають себе, обідаючи в парку на газоні, а саме місто обладнаний всім необхідним для комфортного життя.

Читайте також: До 3000 доларів: українка розповіла, ким найвигідніше працювати у Чехії

Недоліки намагаюся не помічати – литовці працюють над тим, щоб їх не було. Мені подобається, що місцеві не женуться за брендами та останньою моделлю iPhone. Тут набагато більше цінують враження. Але при цьому є цілі групи людей, які маючи все необхідне, щоб жити добре, завжди та всім незадоволені.

ВИХІДНІ. Вільнюс дуже зелене місто. У вихідні ми катаємося на велосипедах, роликах, гуляємо в парках, п’ємо каву в кав’ярнях, їздимо з друзями до озера – смажимо шашлики та литовський сир.

Є кілька чудових курортів, серед яких Друскінінкай (мені більше подобається відпочивати тут взимку: лижі, спа процедури, лазні) і Куршська коса, де попри холодне море (максимум 21-22 ° C), красива природа і величезні піщані дюни. Литва дуже маленька – за три години їзди на машині можна проїхати з одного кінця країни в інший і побачити, наскільки прекрасні литовські ліси.

За матеріалами .

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page