fbpx

«Мелітополь –це Україна» – 72 дні протестів проти окупантів викладачки Ганни Бут

Це героїня освітнього фронту, яка 72 дні виходила з плакатом «Мелітополь – це Україна» в окупованому Мелітополі. Її історія вже є на сайті Global Teacher Prize Ukraine і кожен, хто має приклад такого героїзму з боку освітянина може розповісти її, відправивши її на адресу сайту і таким чином подякувати цій Людині.

Ганна Бут – викладачка мелітопольського аграрного ліцею і багато років викладала громадянську освіту – вчила юнаків та дівчат бути національно свідомими, тому те, що вона робила всі ці дні в окупації-вона просто не могла по-іншому.

Кожного дня вона з однодумцями виходила на мітинг проти окупації її міста, її країни.

«Приходили і падали і оце лише в голові: «Україно, вставай! Мелітополю, вставай, окупанти додому». 18 березня нас розігнали повністю світлошумовими гранатами, закидуванням в автозак. Виривали з колони людей і вивозили», – розповідає жінка, яка зараз мешкає у Києві журналістам ТСН.

Тільки через наполягання доньки евакуюватися, вона на початку травня вирішила їхати.

«Я звісно переживала про те що її можуть схопити, а коли почалися з’являтися новини про захоплення і викрадення активістів, про викрадення директорок мелітопольських шкіл, то я розуміла, що мама ще у більшій небезпеці», – розповідає донька Ганни.

Ганна з болем пригадує своїх студентів, бо не знає скільки цьогоріч приєднаються до її курсу онлайн. Люди кардинально змінилися під дією окупантів.

«20 відсотків будуть навчатися там , під триколорами. Там треба з середини вивчати кожного учня, а як це зробити, я не знаю, я говорила про повідомлення, яке мені прийшло 25 лютого від однієї з мам, яка мені два роки до цього купували синові аркуші і відправляли малюнки на фронт, то вона мені написала, що мене не турбуйте, я за РФ, тобто скільки таких відсотків, що батьки послали туди своїх дітей, я не знаю», – каже викладачка.

Зараз над ліцеєм триколор, а колеги побігли в Крим на переатестацію, деякі цим навіть хваляться.

«Їздили до Криму на перекваліфікацію за російською програмою, вони вже отримали посвідки, я не знаю, як це відбувалося, тому я не можу їх звинувачувати ні в чому, можливо це було добровільно, бо деякі з них хвалились цими посвідками», – каже Ганна.

Хоч близько сотні викладачів пішли на співпрацю з окупантами, але їх все одно не вистачає, тому завозять з території росії.

«Привозять своїх вчителів з Пермі, з Росії і вселяються у квартири тих людей, яких немає, тобто просто вибивають двері – це факт, це не фейки вигадані, заходять і заселяють ці родини туди»,- каже жінка.

Ганна переживає за своїх учнів, яких там утискають за українську мову і готова їх підтримувати, бо «місія вчителя – не лише знання, а й психологічна опора».

Фото: Главком.

09/01/2022

You cannot copy content of this page