fbpx

Міжнародне право включилося в боротьбу проти Росії

7 березня у Гаазі розпочалося засідання Міжнародного кримінального суду ООН за позовом України проти Росії. Київ звинувачує Москву у неправильному тлумаченні міжнародної конвенції про геноцид. Згідно з українською позицією, російська влада зловживала конвенцією для вторгнення на українську територію.

Українську сторону представляв Антон Кориневич, представника Росії не було, — передає кореспондент Суспільного.

“Голосно говорить той факт, що російські місця порожні. Їх тут немає в цьому суді. Вони на полі бою, ведуть агресивну війну проти моєї країни. Так Росія вирішує суперечки. Але Україна має іншу позицію і поважає міжнародне право і цей суд. Але навіть Росія знає, що міжнародне право має значення. Чому інакше Росія намагалася б виправдовувати свою агресію?”, — прокоментував ситуацію Кориневич.

«Наразі суд ООН у найкоротші терміни вирішив ухвалити рішення про забезпечувальні заходи за позовом України до Росії», – заявила президентка Міжнародного суду ООН Джоан Донох’ю.

В свою чергу, генеральний прокурор Німеччини Пітер Франк розпочав розслідування за підозрою у військових злочинах російських солдатів та їх командування в Україні. Таке структурне розслідування допоможе зібрати докази для притягнення до відповідальності армійців РФ, передає Der Spiegel.

Німецька прокуратура постійно апелює до застосування армії РФ касетних снарядів при обстрілах житлових кварталів та цивільної інфраструктури, газопроводів, сміттєзвалища ядерних відходів та ТЕС. Також у прокурорів є інформація про так звані списки цілей, які ведуть російські чи чеченські підрозділи, що дислокуються в Україні.

Відповідно до Міжнародного кримінального кодексу, воєнні злочини проти людства не мають давності та можуть розслідуватися по всьому світу.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page