fbpx

Москва вимагає від Китаю підтримки, той згоден, якщо не порушить санкції

Москва принаймні двічі тиснула на Пекін з проханням запропонувати нові форми економічної підтримки, – пише The Washington Post з посиланням на китайських чиновників, які поспілкувалися з виданням на умовах анонімності.

Чиновники відмовилися розповісти про особливості запитів росії, але натякнули, що мова про дотримання “торговельних зобов’язань”, досягнутих до вторгнення в Україну 24 лютого, а також фінансову та технологічну підтримку, яку зараз санкціонували Сполучені Штати та інші країни.

Китай чітко висловив свою позицію щодо ситуації в Україні та щодо санкцій проти Росії, пояснило джерело у Пекіні.

“Ми розуміємо скрутне становище (Москви — ред.). Але ми не можемо ігнорувати власну ситуацію в цьому діалозі. Китай завжди діятиме в інтересах китайського народу”, — сказав чиновник.

Співрозмовники The Washington Post розповіли, що президент Сі Цзіньпін доручив своїм найближчим радникам знайти способи фінансової допомоги Росії, але без порушення санкцій.

Останніми тижнями російська влада висловлювали все більш розчаровані прохання про більшу підтримку під час переговорів з Пекіном, пише видання. РФ закликала Китай виправдати своє твердження про партнерство без обмежень, зроблене за кілька тижнів до початку війни в Україні. Але керівництво Китаю хоче розширити допомогу Росії, не стикаючись із західними санкціями, і встановило відповідні обмеження, пише Суспільне.

Фото: УП.

06/03/2022

You cannot copy content of this page