fbpx

Мир у всьому світі” від СССР демонтували в Фінляндії

Декомунізація на марші – в Гельсінкі демонтували отриманий у подарунок від СРСР в 1989 році пам’ятник “Мир у всьому світі”. Пам’ятник, роботи радянського скульптора Олега Кирюхіна, зображає групу людей, які несуть над собою земну кулю.

Про це пише фінська служба Yle. Повідомляється, що демонтаж був складним через значну вагу пам’ятника, але зрештою процес минув без проблем. Міська влада на місці пам’ятника вирішила обладнати тротуар.

Через те, що пам’ятник належить Художньому музею Гельсінкі, він буде доставлений на склад у регіоні Східна Уусімаа. Місто Гельсінкі та Гельсінський художній музей пізніше вирішать остаточну долю монумента.

Повідомляється, що Гельсінкі отримав пам’ятник від Москви 1989 році, а для громадськості його відкрили 1990-му. Проте, не всі фіни були раді такому «подарунку». Вже у 1991-му пам’ятник сильно постраждав, коли троє студентів облили його смолою та пір’ям, таким чином говорячи, що подарована статуя з Радянського Союзу не підходить вільній Фінляндії.

Розмови навколо доречності пам’ятника розгорілася в останні місяці після нападу росії на Україну, мовляв ось що несе Pосія світу. Навесні на постаменті написали “світові гроші”, а до рук людських фігур на пам’ятнику вклали прапори України.

Фото: Європейська правда.

08/08/2022

You cannot copy content of this page