fbpx

Настю охопило двояке відчуття, одне – жаль і співчуття до чоловіка, свої розбиті надії, інше – а може, перевіряє. А я візьму і поїду. Жінка лише подрузі повідомила, куди їде, щоб усе селище про це не знало

Ця ніч теж видалась безсонною.

Чи то роки взнаки даються, чи яблука тому виною, що рясно вродили, раз по раз падають додолу вночі, тривожачи тим стукотом і без того неспокійний сон.

Яблуням тим вже до двадцяти років. Як залишив шахту, пішов на пенсію й приїхав у рідне село. Міг би й там залишитись, але задля чого?! Дивитись на щасливі очі своєї колишньої дружини з новим чоловіком. Краяти собі серце, воно й так вже схоже на латану торбу. Все, що заробляв, щозміни ризикуючи життям, віддав їй, собі лише просив незначну суму для себе. А вона навіть не спромоглась йому нащадка подарувати, за гульками часу не було. Коли терпець увірвався, Олексій подав на розлучення, викресливши зі свого життя двадцять років. Не щастило. Олексій був вродливим: чорноволосий з синіми очима, міцної статури й на вдачу сумирний, отож благовірна й крутила ним, як хотіла.

За матеріалами – “Є”.

Залишив усе нажите тяжкою працею й приїхав до мами з невеличкою валізою з найнеобхіднішим: бритва, білизна й святковий костюм.

– Нічого, синку, все владнається, ти тільки не впадай у відчай, – сказала мама, яка сама його виростила. І радісно їй, що дитина біля неї, але й сумно, що одинак.

Хіба він гірший за інших?! Ні, не гірший, просто красень, а от не щастить. Молилась гаряче вечорами:

– Господи, дай йому сили й здоров’я, не дай пасти духом, аби не збився з пуття, не спився!

Олексій затопив грубку, присів на стілець. Відриваючи клапоть газети, наткнувся зором на слово «об’ява», сумно усміхнувся спогадам…

…Тоді теж це слово привернуло його увагу й він, трохи сумніваючись, послав лист у новоявлену службу для тих, кому за… Листів довго чекати не довелося, прийшло аж 12 штук. В кожному своя доля й свої сподівання. Для подальшого листування обрав одну – Настю, листи якої найбільше припали до душі. Писав про себе правду, але не всю. Утаїв лише те, що тут уже устиг зійтись з однією жінкою, яка поспішила йому подарувати сина, а другий дорослий в неї вже був. Проте, видно, поспішив, бо й з цією не склалося господарство все було на руках Олексія, а їсти ходив до мами, дружина мала інші інтереси, хазяїном Олексій не міг себе там вважати, а наймитом не схотілось бути, та й з дорослим сином дружини не міг знайти спільної мови. Отож повернувся до мами. Садив дерева, розводив суницю, придбав міні-трактор, щоб легше було землю обробляти.

Настя старанно відповідала на листи Олексія. В одному написав, що збирає гроші, мріє продати мотоцикл, купити якесь не нове авто і тоді приїде познайомитись ближче, хай вона лише почекає. Для самотньої людини листування – спілкування, яке дає задоволення і якусь надію.

Раптом від Олексія листи перестали надходити.

– Що трапилось, чому цілий місяць не пише? – хвилювалась Настя, вкотре перевіривши порожню поштову скриньку.

Лист прийшов тоді, коли Анастасія його не очікувала. В ньому прочитала: «Вибач за довге мовчання, мені було не до листів. Місяць тому попав у пригоду, все, Слава Богу, добре, але ноги більше не маю. Отож не знаю, чи буду я тепер кому-небудь потрібен. Тому й повідомляю, аби ти сама зробила для себе висновок, щодо мене. Зараз я вдома, лише нещодавно виписався…».

Настю охопило двояке відчуття, одне – жаль і співчуття до чоловіка, свої розбиті надії, інше – а може, перевіряє. А я візьму і поїду. Жінка лише подрузі повідомила, куди їде, щоб усе селище про це не знало.

Дорога була неблизька, з однієї області до іншої, а ще в село. Ось і день добігає кінця. Це було на початку травня, ще прохолодно, отож була в чорному плащі зі штучної шкіри, тоненькій хустині й нових туфлях, а в руках сумка з гостинцями. Рейсовий автобус висадив її на зупинці, мигнув фарами і зник, а до села ще півтора кілометра. Небо ще з полудня нахмарилось, а тепер рясний травневий дощ дав собі волю. Супутниця до села ділилась з Настею парасолькою. Дощ так рясно стікав з плаща, що туфлі геть намокли. Добре, що то були імпортні, бо якби наші, то геть би розлізлися.

Обережно розпитала у супутниці про Олексія. Та виявилась його племінницею і дуже добре відзивалась про дядька.

– Ви не сумнівайтесь, – казала вона, – дядя Олексій хороший і мама його хороша, лише не щастить йому в житті, ще й без ноги залишився.

Ось і хата на краю села.

– Дядьку Олексію, до вас гостя. – гукнула дівчина і подалась у своїх справах.

– Як ти? Звідки? – здивувався Олексій – Чому не попередила? Я б виїхав на мотоциклі зустріти.

– Не попередила, бо не знала чи вийде, а тут раптом дали кілька вихідних, я й наважилась приїхати, побачитись, сподіваюсь ти не проти?

– Я дуже радий, навіть щасливий, – мовив чоловік.

Травень виявився прохолодним. Тоді в них теж горіла грубка. Настя сиділа на цьому ж стільчику і грілась біля вогню. Мама Олексія винесла зі скрині теплу велику хустку і лагідно прикрила її спину. Їй подобалась і затишна хата, і мама, і, звичайно, Олексій. Здавалось, що вона тут давно живе, а вони їй такі рідні. Їхню розмову перервав ще один гість – на порозі з’явився хлопчик такого ж віку, як у Насті вдома.

– Це його синок від другої дружини – прошепотіла мама, – але він з нею не живе, бо вона полюбляє чарку. Малий лишився в них ночувати, бо мама саме чаркувалася з друзями.

Вранці Настя зібралась у зворотну дорогу. Олексій запропонував:

– Ходімо, я покажу тобі своє господарство. Це три загони суниці, це – шматок землі під картоплю, це – черешня, ось груша, яблунька. Це все я садив. А це мій тракторець, на якому я обробляю землю. Мій Миколка дуже любить на ньому їздити, надіюсь, і твоєму синочку сподобається.

– Я не сумніваюсь в цьому, – погодилась Настя, а про себе подумала, що хлопчики сваритимуться за право проїхатись на тракторі. Найважче прийдеться Олексієві, бо він не захоче нікотрого образити.

Олексій відвіз гостю на мотоциклі на зупинку.

– Яке твоє враження? – запитав, прощаючись.

– Мені дуже сподобалась і мама, і хата, і садок.

– А я?

– А ти само собою.

– То приїжджай, як не боїшся мене такого, я все вмію робити, – запевнив він.

– Я подумаю, і ми разом вирішимо це пізніше, – мовила Настя.

Після від’їзду Олексій довго чекав листа, але марно.

…Натужно спираючись на протез, іде до хвіртки, яблуневі віти торкають його за плечі й на мить йому видається, що то Настіна рука.

Вдивляється в далечінь, плекаючи марну надію, а може вона ще приїде…

Автор – Валентина СОВКО.

Фото – ілюстративне.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page