fbpx

– Не розумію маму, навіщо вона лізе туди, куди її не просять? – ображено розповідає Поліна. – Попросила її з донькою посидіти, поки ми з сином на огляд з’їздимо. Вона погодилася, приїхала до нас. І таке враження, що тільки ми з Матвієм за поріг, як вона відразу кинулася нишпорити по шафах! Ти б чула, що мене чекає після повернення. Матінко рідна!

– Не розумію маму, навіщо вона лізе туди, куди її не просять? – ображено розповідає Поліна. – Попросила її з донькою посидіти, поки ми з сином на огляд з’їздимо. Вона погодилася, приїхала до нас. І таке враження, що тільки ми з Матвієм за поріг, як вона відразу кинулася нишпорити по шафах!

– І що, виявила щось?

– Ну, як? Напередодні мені кур’єр замовлення привіз, я одяг новий замовила до літа собі і дітям. Купила сукню, сарафан, кілька майок, шорти там, шкарпетки, панамки, сандалі доньці і кеди синові. Загалом, кілька великих фірмових пакетів, мимо не пройдеш. Там і чеки, там все! Звичайно, мама сунула ніс. Приходимо, а вона давай мені вимовляти, як школярці! Мовляв, грошей немає, зарплату у Андрія зменшили, у нас борги і двоє дітей! Такі складні часи зараз, ти не працюєш, навіщо ти знову мільйон ганчірок набрала непотрібних? Весь настрій мені зіпсувала!

Мама Поліни, як більшість жінок свого покоління, які пережили не одну кризу – фанат поміркованості в усьому і економії. Сама Тамара Миколаївна купує нове тільки тоді, коли старе стає вже неможливо використовувати. Взуття і техніку ремонтує, поки майстри вже не розведуть руками, одяг носить роками, речі береже. Тому безпечність та марнотратство Поліни для Тамари Миколаївни просто незрозумілі.

– Навіщо купувати! – охає мама. – У вас що, шкарпеток немає? Панамок? Надіти нічого? А торішні куди поділи? Може бути, потрібно було розібрати шафи і знайти, випрати, зашити, погладити? А панамки і зовсім зшити можна. В інтернеті стільки курсів, бери і роби!

Поліна вже сто разів пояснювала мамі, що ні швачка і не рукодільниця, і не тільки шити і в’язати, але і штопати шкарпетки не хоче і не буде. Зараз вже ніхто цим не займається! Мама тільки зітхає. Їй марно доводити, що в нових шкарпетках вони не підуть по світу. Сама мама все життя складає копієчку до копієчки. І не тому, що грошей немає. Пенсія у неї хороша, плюс чоловік ще працює. Просто економія у мами в душі.

– У вас кредити! – намагається напоумити дочку Тамара Миколаївна. – Краще б зайвих кілька тисяч туди внесли, ніж витрачати на всілякі обновки!

Ті у кого є кредити, вважає пенсіонерка, повинні жити скромно. Потрібно затягнути пояси і харчуватися скромно, намагаючись швидше виплатити борг, тому що невідомо, що далі. Поліні така тактика чужа. Вони з чоловіком намагаються жити нормальним життям. Ходять в гості з подарунками, їдять балик, дивляться кіно в кінотеатрі. І купують обновки просто для настрою, а не тому, що старі речі повністю зносились.

– Мама пішла, грюкнувши дверима. Я зателефонувала подрузі, кажу, уявляєш, мама мене зараз при дітях відчитала знову як дівчисько, яка кишенькові гроші спустила на шоколадки! Думала, подруга мене підтримає. А вона – навпаки! Каже, а ти сама винна, сама маму покликала і вдома залишила. Не маєш тепер морального права висловлювати претензії. Вона сиділа з твоєю дитиною, виручила тебе в потрібний момент – так що мовчи, слухай її і кивай. Не подобається? Наступного разу наймай няню!

Поліна вважає, що маму вони онуками не напружують. Просять посидіти тільки в самому крайньому випадку, ось як зараз. Не частіше одного разу на два-три місяці. Навіщо в такому випадку наймати няню?

Треба віддати належне, Тамара Миколаївна жодного разу ще не відмовилася допомогти дочці з дітьми. Якщо її просять, відкладає всі свої справи і поспішає на виручку. Пригнічує Поліну тільки те, що в її квартирі мама поводить себе по-хазяйськи. Обов’язково проінспектує холодильник, шафи, полиці, відро для сміття, в кінці кінців. Подивиться, що нове купили, скільки накопичили брудного одягу. А коли повертається донька, то стаються ось такі неприємні сцени між рідними. Після не розмовляють з місяць, миряться і все по новій.

Передрук без гіперпосилання на intermarium.news – заборонено.

Головна картинка – pexels.

You cannot copy content of this page