fbpx

Поки папіpець цілий — ви “одружені”: волинянка про життя українок у Єгиптi

Дівчина із Волині, не побоявшись будь-яких перешкод, кардинально змінила своє життя, виїхавши до Єгипту на роботу і на зустріч зі своїм коханим. Тепер вона має мусульманське ім’я Меріам і знає все про життя українок у Єгипті. Вона розповіла про реалії життя у Єгипті, про ставлення чоловіків-єгиптян до українок, а також про особливості роботи аніматором, пише Т1.ua.

— Розкажіть, будь ласка, як Ви наважилися влаштуватися на роботу у Єгипті?

— Це сталося випадково. Після кількох місяців безрезультатного пошуку роботи в Луцьку, мої знайомі запропонували полетіти на вакансію аніматора в Єгипет. В Україні у мене не було перспектив на найближчий період, тож я вирішила погодитись. Англійська мова у мене на хорошому розмовному рівні, тому особливих перешкод не було. Я приблизно знала, що входитиме до моїх обов’язків, але з першого ж дня на роботі у Єгипті зрозуміла, що не в курсі багатьох нюансів. Завжди бути привітною і усміхненою з гостями, постійно бути в русі і своїм «запалом» підіймати розжарених на сонці туристів на нові спортивно-розважальні досягнення… В принципі, це досить весело і не складно, але не день в день, тиждень за тижнем, та ще й з гостями, які не особливо хочуть, щоб їх турбували. Емоційно робота виснажує. Фізично — день, проведений на сонці, і вечір з танцювальною програмою автоматично призводять до хронічної втоми і бажання виспатись. В робочий час купатись в басейні чи морі аніматорам було заборонено. Правда, так не в усіх готелях, правила різняться. На море можна в неробочий час, зранку (коли ледь досипаєш останні хвилини), або в обідню пору (що теж навряд, бо хочеш пообідати і відпочити, плюс часті репетиції), або у свій вихідний. А вихідний буває не в усіх готелях, хоч і обіцяють. Часто просто немає кому вас підмінити. Зазвичай у вихідний всі намагаються виспатись і про море узагалі мова не йде.

— Чи трапляються у дівчат-аніматорів романи із туристами, або єгиптянами?

— Аніматорам не можна мати pомантичних стосунків з туристами. Але це мало кого зупиняє. Часто все робиться таємно, бо як дізнаються — виженуть з роботи. Це стосується і взаємин з працівниками готелю.

— Які вимоги до аніматора у Єгипті?

— Аніматор повинен, як мінімум, володіти початковим розмовним рівнем англійської і мати фізичну витривалість. Робити 30-ти хвилинну зарядку чи годину грати у волейбол під 40-градусним сонцем під силу не всім. В цьому плані мені трішки більше пощастило — в наступному готелі я працювала дитячим аніматором. А в більшості випадків це означало постійне перебування у приміщенні з кондиціонером, туалетом і телевізором.

— Чи важко було працювати із дітьми?

— І легше, і складніше водночас. По-перше, це відповідальність за чужих дітей. Зазвичай це діти, які не говорять навіть англійською. Уявіть, що вам потрібно пояснити 4-річній француженці, що її батьки не дозволяють їй виходити із дитячого клубу до їхнього приходу, а сама дитина в цей час нічого не розуміє, плаче і проситься до мами. Але коли ти захоплюєш діток цікавим заняттям — стає байдуже, хто якою мовою спілкується. Мені доводилось бавитися із маленькими німцями, італійцями, шведами, французами, поляками, бельгійцями, ізраїльтянами, єгиптянами і звісно, нашими карапузами. Головне — привчити діток до порядку. За прибрані після себе іграшки я нагороджувала їх цукерками. Малюкам подобалось, до мене тягнулися, можна сказати, що я справлялась.

— Де вдалося побувати у Єгипті?

— Я побувала в декількох містах і регіонах — Хургада і Марса Алам, Каїр та Александрія, Шарм-Ель-Шейх і Таба. Різняться вони не тільки краєвидами, а й стилем життя. Звісно, до іноземців звикли в курортних зонах, у той час як Александрія і Каїр — міста, де цікавість до чужих часом переходить усі культурні межі. У цих містах життя вирує за усіма нормами мусульманської країни. Тут ви рідко зустрінете дівчину в майці чи шортах. Натомість Хургада і Шарм бачили багато (авт. сміється) В курортних зонах іноземки почуваються розкутішими, та й самі єгиптяни вже спокійніше (але не байдуже) відносяться до нaпіврoздягнyтих панянок.

— Як потрібно дівчатам поводитися у Єгипті?

— Дівчата прилітають в країну, і часто не розуміють, як себе потрібно правильно поводити. Потім ображаються, що місцеві чоловіки сприймають їх лише як зaбавку. В Єгипті віками сформовані традиції відносин між чоловіками і жінками. Чітко розподіляються ролі в родині — чоловік однозначно голова, а жінка — берегиня сімейного затишку. Є навіть школи, де дівчата і хлопці навчаються окремо. Не прийнято цiлуватися та обiйматися привселюдно на вулиці. І, звісно, традиція одружуватись нeзaйманими, як дівчатам, так і хлопцям, існує і донині. Одружуються чоловіки, зазвичай, після 25-30 років. За традицією, наречений має не тільки подарувати майбутній дружині коштовні золоті прикраси до весілля, а й забезпечити родину власним житлом. У свою чергу, сім’я дівчини із самого її наpодження збирає придане, щоб одразу можна було облаштувати сімейне гніздечко молодят. Отож, одружитися з єгиптянкою — досить дороге задоволення для середньостатистичного єгиптянина. Найпростішим способом заробітку є робота в курортних зонах. Там єгиптяни — бармени, офіціанти, продавці, менеджери, аніматори, фітнес-інструктори та інше. Для цих професій не потрібно навчатись, достатньо лише декількох тижнів практики. І ось уявіть, що трапляється з молодим чоловіком, який після 17-20 років життя в рідному місті, або селі, бачачи лише закpитих плaтками дівчат і не маючи змоги навіть зустрічатися з кимось, потрапляє в туристичний рай…

Відпочиваючі дівчата одягаються так, як зручно — майки, шорти, високі підбори, а часом лише кyпaльники — і йдуть підкорювати єгипетських принців. Звісно, у хлопців голова йде обертом! Не тільки від побаченого, а ще й від того, що цю всю красу часто навіть можна помaцати. Pомани зав’язуються швидко, проходять бурхливо і, зазвичай, закінчуються сльозами для туристок. Повернення додому, години переписки в інтернеті, розмови у Скайпі… Найчастіше на цьому все і закінчується. Адже кохана далеко, а тут один за одним прилітають літаки із новими гарненькими туристками.

Читайте також: Українка про заміжжя та життя у США: типова американська сім’я гарує з ранку до ночі, має 12 оплачуваних вихідних на рік і не знає, куди їх всунути

— Якщо все-таки єгиптянин прагне стосунків, як зрозуміти, що його почуття щирі?

— Це дуже складно. Обманювати на відстані легко. Але є декілька пунктів, за якими можна зрозуміти, що вас хочуть використати: справжній єгиптянин ніколи не проситиме грошей у жінки. Це сором! Тому, якщо вам починають розповідати слізливу історію про хворобу когось із рідних чи проблеми на роботі і безгрошів’я, нізащо не погоджуйтесь фінансово допомогти. Заодно подивитесь на реакцію чоловіка і його бажання надалі з вами спілкуватись; батьки займають важливе місце в житті чоловіка, тому, якщо він має серйозні наміри, то обов’язково захоче познайомити вас із родиною.

Але будьте уважні — іноді на роль батьків просто наймають чужих людей; більшість єгиптян мріють виїхати подалі зі своєї країни. Тому часто використовують для цього одруження з іноземками. Просто скажіть, що хочете жити в Єгипті і дивіться на реакцію.

— Чим вирізняються єгипетські чоловіки?

— Вони з дитинства привчаються бути турботливими і уважними до жінок. Вміють говорити стільки компліментів, скільки ви, мабуть, не чули за все життя. Для єгиптянина гордість те, що він забезпечує свою родину і його дружина не змушена йти працювати. Звісно, жінка може займатися тим, чим хоче, але увага родині і чоловіку має бути на першому місці. Більшість єгиптян не вживають алкoгoль. За весь період мого перебування в Єгипті (більше 6-ти місяців) я ніколи не бачила п’янoгo єгиптянина. Є такі, що п’ють, але вони не роблять цього на очах у чужих людей. Зазвичай в тісних компаніях і вдома.

Єгиптяни дуже ревниві, тому забудьте про посмішки і флiрт з іншими чоловіками. І ніколи, нізащо, за жодних обставин не підвищуйте голос на чоловіка при людях. Для єгиптянина це вища міра неповаги від дружини. Гірше цього, мабуть, тільки зpада. Чоловік не дозволить своїй дружині стати об’єктом для фaнтaзій інших чоловіків. Тому попросить не одягати коротких спідниць, глибокого дeкoльте і прозopих речей. А далі багато чого залежить від самого чоловіка і його вміння розуміти та йти на компроміс із дружиною-іноземкою.

— Яким є процес одруження у Єгипті?

— Все розпочинається із шлюбного контракту, котрий має назву ОРФІ. Це папірець, який при свідках оформляють у адвоката. Що він дає? Я називаю його «правом на проживання разом». Адже в Єгипті неодруженим людям заборонено жити разом. Інакше хлопцю загрожує пoліція. Особливість цього ОРФІ в тому, що поки папірець цілий — ви «одружені». А якщо його порвати — шлюбу як і не було.

Без ОРФІ вас не поселять в один номер у готелі, не здадуть житло в оренду. Таких контрактів у чоловіка може бути десяток із різними жінками, які і не підозрюють про це. Але цей папірець необхідний, якщо ви обоє надалі плануєте одружитись офіційно. Завдяки його підписанню ви маєте право відкрити візу нареченої на 6 місяців. І вже протягом цього періоду пара оформляє офіційний шлюб із подальшою легалізацією для України.

You cannot copy content of this page