fbpx

Перед весіллям Кирило випадково підслухав розмову між матір’ю і донькою. Теща, як у воду дивилася!

Кирило одружився у двадцять чотири роки. Дружині, Тетяні, було двадцять два. Вона була єдиною і пізньою дитиною в сім’ї професора і вчительки. Якось відразу з’явилися хлопчики, трохи пізніше донька.
Теща пішла на пенсію і зайнялася онуками.

У Кирила з нею були дивні стосунки, він називав її тільки по імені і по батькові: Наталія Антонівна, вона відповідала стримано-холодним «ви», називаючи його завжди повним ім’ям. Начебто і не сварилися, але в її присутності Кирилу було холодно і незатишно. Втім, треба віддати належне, теща ніколи не з’ясовувала стосунки, розмовляла з ним підкреслено шанобливо, а в його стосунках з дружиною тримала твердий нейтралітет.

Місяць тому фірма, в якій Кирило працював, збанкрутувала, його звільнили. За вечерею Тетяна зронила:

– На пенсію мами і мою зарплату довго не протягнемо. Шукай роботу.

Легко сказати – шукай роботу! Тридцять днів він оббиває пороги, і ні чорта!

Від відчаю Кирило штовхнув жерстяну банку, що саме підвернулася на шляху. Слава Богу, теща мовчить поки, але погляди кидає багатозначні.

Перед весіллям він випадково підслухав розмову між матір’ю і донькою.

– Таню, ти впевнена, що це та людина, з якою ти хочеш прожити все своє життя?

– Мамо, ну, звичайно!

– По-моєму, ти не усвідомлюєш всієї відповідальності. Був би живий батько…

– Мам, ну, досить! Ми любимо один одного і все буде добре!

– А діти підуть? Чи зуміє забезпечити?

– Зуміє, мам!

– Ще не пізно зупинитися, Таня, подумати. Його родина…

– Мам, я кохаю його!

– Ох, дивись, щоб не довелося лікті кусати!

“Настала пора кусати”, – Кирило невесело посміхнувся. Теща, як у воду дивилася!

Додому йти не хотілося. Йому здавалося, що дружина втішає його удавано, кажучи: “Ну, нічого, завтра все вийде!”, Її мати зітхає і мовчить осудливо, а діти з усмішкою запитують: “Тату, знайшов роботу?” Слухати і бачити це в черговий раз просто неможливо!

Він прогулявся набережною, посидів на лавці в сквері і, ближче до ночі, поїхав на дачу, де жила його сім’я з травня до осені. На дачі горіло одне віконце, в спальні Наталії Антонівни. Крадькома, він пробирався по доріжці. Хитнулася фіранка, Кирило сів  прямо на пеньок. Теща виглянула:

– Щось Кирила довго немає. Ти дзвонила, Таню?

– Так, мам, абонент недоступний. Напевно, знову не знайшов роботу, ось і швендяє десь.

Голос тещі покрився льодом:

– Таню, не смій в такому тоні говорити про батька своїх дітей!

– Ой, мам, ну, що ти, справді? Просто мені здається, що Кирило вдає бовдура, і роботу зовсім не шукає. Уже місяць, як вдома сидить на моїй шиї!

Вперше за шість років Кирило почув, як теща голосно стукнула по столу кулаком і підвищила голос:

– Не смій! Не смій так говорити про чоловіка! Ти що обіцяла, коли заміж йшла?… і в радості і в горі!… бути поруч і підтримувати!

Дружина забурмотіла скоромовкою:

– Мамусю, прости. Ти тільки не хвилюйся, гаразд? Просто вимоталася я, втомилася. Прости, рідна.

– Гаразд, іди спати, – Наталя Антонівна втомлено махнула рукою.

Світло згасло. Теща пройшлася по кімнаті туди-сюди, відсунула фіранку, вдивляючись в темряву і раптом, піднявши очі до неба, ревно перехрестилася:

– Господи, Всемилостивий і Милосердний, спаси і сохрани батька онуків моїх, чоловіка моєї дочки! Не дай, Господи, втратити йому віру в себе! Допоможи йому, Господи, синочку моєму!

Вона шепотіла і хрестилася, а по обличчю котилися сльози.

У Кирила в середині ріс комок жару. Ніхто і ніколи не молився за нього! Ні мама, сувора, навіть дуже сувора жінка, яка присвятила всю себе роботі в обкомі, ні батько – його Кирило погано пам’ятав, він зник з його життя, коли йому було років п’ять. Він виріс в яслах і в дитячому садку, потім школа і група продовженого дня. Вступивши до інституту, він відразу ж влаштувався на роботу – мати не терпіла дармоїдства, до того ж вважала, що Кирило цілком може забезпечити себе сам.

Жар розливався, піднімаючись все вище і вище, заповнюючи всі нутрощі і вириваючись назовні непрошеними скупими сльозами. Він згадав, як вранці теща вставала раніше за всіх і пекла пироги, які він дуже любив, варила смачнючі борщі, а пельмені і вареники в її виконанні були просто дивом. Вона доглядала за дітьми, прибирала в будинку, щось садила на грядках, варила варення, заготовлювала на зиму відмінні хрусткі огірочки і капусту, якісь ще соління…

Чому він ніколи цим не цікавився? Чому жодного разу не похвалив? Вони з Тетяною просто працювали і народжували дітей, і вважали, що так і треба. Чи він так вважав? Згадалося, як одного разу, вони всією сім’єю дивилися по телевізору передачу про Австралію і, Наталія Антонівна зронила, що все життя мріяла побувати на цьому загадковому континенті. А він сказав з сарказмом, що там дуже спекотно, і даму в крижаному панцирі не пропустять…

Кирило ще довго сидів під вікном, обхопивши руками голову.

Вранці він разом з дружиною спустився до сніданку на веранду, окинув стіл поглядом – пироги, варення, чай, молоко. Діти, з посмішками на обличчях і радістю в очах. Він підняв очі і ніжно сказав:

– Доброго ранку, мамо!

Теща здригнулася і, трохи помовчавши, відповіла:

– Доброго ранку, Кириле!

Через два тижні Кирило знайшов роботу, а через рік відправив Наталю Антонівну на відпочинок до Австралії, незважаючи на її бурхливий опір.

Автор – Олена Дoлгих.

Фото – ілюстративне.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page