fbpx

Пізно пити «Боржомі» – через санкції закрито 2 заводи

«Боржомі» призупиняє роботу двох заводів оскільки їхні власники під санкціями.

«IDS Borjomi Georgia з 29 квітня призупиняє роботу на двох заводах через фінансові труднощі. У компанії працює близько 1000 осіб», – йдеться у заяві компанії, пише перший канал Грузії.

11 травня видання Еuronews писало про мітинги працівників заводу.

“Вони змінили наші контракти. Коли ситуація заспокоїться, ми вимагаємо повернення до тих самих умов, що були раніше. Ми не хочемо протестувати. Але навіщо вони закрили фабрику? Чому перестали виробляти мінеральну воду, попит на яку високий як у Грузії, так і в всьому регіоні?” — запитує працівник IDS Borjomi Ніка Гелашвілі.

Через “непросту ситуацію на основних ринках збуту” — тобто в росії та Україні, відповіли в IDS Borjomi. До того ж у компанії з’явилися проблеми з доступом до банківських рахунків, через що вона більше не може отримувати валютну виручку та розплачуватись із кредиторами. Грузинська влада про проблему знає, але до реальної допомоги справа поки не дійшла.

До останнього часу єдиним виробником мінеральної води «Боржомі» була компанія IDS Borjomi Georgia, яка входить до складу IDS Borjomi International, що належить російській структурі «Альфа-груп» (раніше – компанія Georgian Glass & Mineral Water Co).

Належить виробництво «Боржомі» російському підприємцю, засновнику «Альфа-банку» Михайлу Фрідману, який потрапив під санкції Заходу після початку війни в Україні.

Європейський Союз ввів санкції 28 лютого щодо акціонерів «Альфа-банку» Михайла Фрідмана та Петра Авена. 15 березня у рамках нового пакету санкцій Велика Британія заморозила активи Михайла Фрідмана. Він «отримував вигоду та підтримував уряд» завдяки своїм можливостям у наглядовій раді «Альфа-Груп» та раді директорів ABH Holdings S.A., власника найбільшого в Росії приватного банку «Альфа-банк».

У квітні кроки партнерів підтримала Канада, яка також запровадила санкції проти Фрідмана, пише Форбс.

Фото: borjomi.

06/07/2022

You cannot copy content of this page