fbpx

Покрокова інструкція: що потрібно зробити, щоб максимально захистити свої персональні дані у Facebook

Які дані зберігає про нас Facebook, і що потрібно зробити, щоб їх максимально захистити, пише ТСН.ua 

У вівторок, 28 березня, компанія Facebook виступила із заявою, згідно з якою користувачі отримають більше контролю за своєю персональною інформацією, зможуть легко налаштувати приватність та управляти тими даними, які використовують сторонні додатки.

Відповідний реліз компанія оприлюднила на фоні масштабного cкандалу, який стався в середині березня. Британське видання Thе Guаrdіаn та американська газета Thе Nеw Yоrk Times опублікували серію розслідувань про Cambridge Analytica – їй вдалося

Цукерберг розмістив у світових газетах оголошення із вибаченнями про витік даних з Facebook
зібрати відомості про поведінку 50 мільйонів американців в Facebook, щоб потім продавати їм таргетовану політичну рекламу.

Що Facebook про мене знає? Коли 2011-го року з подібним запитом до Facebook звернувся австрійський активіст Макс Шремс, у відповідь йому видали CD, на який було записано 1200 файлів.

Таким чином він дізнався, що соцмережа зберігає інформацію про IP-адреси всіх пристроїв, з яких він заходив на сайт Facebook, повний архів його листувань, історію переміщень, а також інформацію, яку він видалив – частину особистих повідомлень, статуси та публікації.

Також Facebook знає дату вашого народження, номер телефону, музику, яку ви слухаєте, вашу професію, місця, де ви буваєте, а також, що ви робите у вільний час. Ну, і згідно з останніми даними – соцмережа зберігає всю інформацію про ваші дзвінки та СМС-повідомлення.

Читайте також: Спростування безглуздих чуток: чи можна в Facebook перевірити акаунт словом BFF

Як максимально обмежити доступ до моїх даних? 28 березня компанія Цукерберга повідомила, що зробила перший крок на шляху до максимального захисту даних користувачів.

“Ми чітко і ясно почули, що налаштування приватності та інші важливі інструменти дуже складно знайти і що ми маємо зробити більше для того, щоб поінформувати людей”, – йдеться в заяві Facebook.

Тож тепер стало зручніше дістатися налаштувань приватності (компанія змінила меню налаштувань на мобільних пристроях, а також прибрала застарілі опції) та переглянути усі дозволи, які будь-коли надавалися стороннім сайтам та додаткам, де ви проходили автентифікацію через соцмережу.

Можна легко переглянути список усіх додатків, подивитися яку інформацію вони від вас отримують, та застосувати зміни – надати дозвіл використовувати тільки ті дані, які ви вважаєте за потрібне.

Окрім того, сама ж компанія радить здійснити перевірку конфіденційності у три простих кроки та визначити: хто бачитиме ваші дописи; хто має право надсилати запити на дружбу; хто може використовувати ваші дані і які саме.

Здійсніть три прості кроки та максимально закрийте свої дані від сторонніх.

Також варто обмежити доступ до дати дня народження, номеру телефону, імейлу, місця проживання та іншої персональної інформації, встановивши можливість бачити ці дані тільки вам.

Окрім цього слід перевірити, які дозволи ви раніше надавали Facebook та чату Messenger. Це можна зробити в налаштування телефону. Якщо вимкнути всі галочки, ні соцмережа, ні месенджер не матимуть доступу (це доведеться зробити на всіх своїх пристроях зі встановленим месенджером і видалити з Фейсбук вміст своєї телефонної книги). Як правило, за замовчуванням, компанія Цукерберга отримує все й одразу.

Більше того, найближчим часом Facebook обіцяє надати можливість легко та зручно видаляти будь-яку інформацію про себе із соцмережі, а також повідомлення, свою активність (лайки і репости) та публікації назавжди.

У соцмережі також гарантують, що скоро полегшиться можливість завантажувати усі свої дані (фото, публікації, повідомлення тощо) з Facebook та зберігати їх на окремому пристрої чи на власному комп’ютері.

Що ще мені потрібно знати? Ніколи не лайкайте сторінку якогось певного продукту, а якщо хочете пограти іграшку чи пройти тест, не логіньтесь через Фейсбук. Проходячи аутентифікацію через соцмережу, ви надаєте розробникам додатку доступ до вашої інформації.

Чи можна видалити себе з історії Facebook? Насправді, є тільки один спосіб забезпечити абсолютну приватність своїх даних. Для цього потрібно перестати користуватися соцмережею. При цьому враховуйте, що частина інформації про вас все одно залишиться – в постах ваших друзів.

Що далі? 21 березня Марк Цукерберг запевнив, що Facebook закриє застосункам доступ до даних користувачів, які не запускали його три місяці. За замовчуванням програми матимуть доступ лише до імені, фотографії та адреси електронної пошти; для доступу до постів і інших особистих даних розробникам доведеться укладати з договір із Facebook.

You cannot copy content of this page