fbpx

Ранковим автобусом я приїхала до Ані і подзвонила в двері. – Нічого не питай. Подруго, а одразу лікуй, – бадьорим голосом почала я і зупинилася. На порозі стояла не Аня. – Аня вдома, – спитала я розгублено. – А ви хто?

Була у мене подруга, вірна і найкраща в світі, але я все зіпсувала, бачте, посоромилася виглядати, як всі! А тепер що? Ні подруги, ні прихистку.

Знала я Аню з інституту, дівчина була така хороша, що такої ще й пошукати треба. Ми з нею одну сосиску ділили навпіл і так їли, бо грошей не вистачало на прожиття.

Відтоді сплило багато років, а я наче вчора пам’ятаю, як ми шукаємо гроші в кишенях курток, витрясаємо чумачки, дивимося під ліжками і всієї зібраної суми вистачає на хліб і одну сосиску. Їли і нічого смачнішого не пробували.

А потім ми подорослішали.

Я перша надто сильно подорослішала.

Аня вийшла заміж і переїхала в сусіднє містечко, але ми домовилися, що будемо зустрічатися мінімум раз в місяць.

– Я буду свого чоловіка просити аби купив квартиру в нашому місті, – обіцяла Аня.

Але далі у неї з’явилося двійко діток, я ще приїжджала до неї в гості, купувала діткам якісь дрібнички і ми годинами говорили у неї на маленькій кухні.

Мені тоді бракувало її уваги і трохи злило, що я приїхала до неї з іншого міста, а її як не діти турбують, то чоловік з вечерею.

Розумієте, вона була така, що хоч в якій халепі ти був, але вона все так пояснить та тебе підтримає, що ти від неї випурхуєш, як на крилах. Зцілить, дасть крила і відпустить, а потім знову чекає, коли я приповзу до неї плакатися.

Так тривало роки.

Аж потім я вийшла заміж і у мене теж з’явився син.

І ось тоді в мені й вилізло оте «дорослішання» чи краще сказати «гонор». Але ж перед ким? Перед нею, яка знала мене справжню?

Я почала тільки хвалитися:

– А в нас квартира двокімнатна, шістдесят квадратів… А твій і далі обіцяє на квартиру заробити?

– Олексійко мій медаліст… А твоя в училище піде?

– На море їздили ми цього літа, а ти в село?

– Так, нова модна сукня, а цю я в тебе ще минулого року бачила.

– Женитися Олексійко не буде, бо ще надто молодий для цього. Та й яка я бабуся, а ти вже двічі бабуся? Тепер так тебе й запишу в телефоні «Бабуся Аня».

Роки летіли, а ми все рідше і рідше зустрічалися. І справа не в тому, що Аня не хотіла слухати мої похвальби. Ні, вона сиділа навпроти мене та наче дивилася мені в саме серце, коли я плела їй про шалені успіхи мого чоловіка.

Я перестала з нею бачитися, бо погано брешу.

Мій чоловік від мене пішов до молодшої жінки, а Олексійко…

Олексійко попав в погану компанію і не хотів звідти йти.

Виганяв мене з квартири, продавав наші речі.

Я не хотіла їй розказувати таке. Я ж мала говорити лиш про хороше, про моє хороше!

Якось я довго сиділа на вулиці, вже було темно і хтось до мене підійшов та спитав чи все у мене гаразд і чи маю я куди піти. Це була моя сусідка Оля.

Чи є у мене рідні – спитала вона.

– Є! Є моя подруга Аня! Я у неї переночую,- сказала я.

Старий телефон не відповідав, тому я вирішила, що поїду до неї і все їй розкажу, адже вона мала таку чудову здатність надавати людям крила!

Читайте також: Юстина не закриває двері на ніч, відколи почало серце прихоплювати. Діти далеко, а телефон вона вічно забуває ставити на зарядку. Поки день, то ще з сусідами поговорить, курей своїх випустить та кота погодує. Цілий день тягається по дворі, щоб надихатися та сонцем нагрітися. Страшно лягати спати одній, така ніч довга та безсонна

Автобусів вже не було і прийшлося заночувати на вокзалі, все ж тепліше, ніж у власному під’їзді.

Ранковим автобусом я приїхала до Ані і подзвонила в двері. – Нічого не питай. Подруго, а одразу лікуй, – бадьорим голосом почала я і зупинилася. На порозі стояла не Аня.

– Аня вдома, – спитала я розгублено.

– А ви хто?

– Я її подруга, Мар’яна!

– Ааа… Мами не стало рік тому! Вона часто про вас згадувала, розповідала про ваші студентські пригоди!
Я остовпіла! Аня! Моя рідна Аня отак пішла і залишила мене саму без крил!

Якби я була справжня подруга, то дізналася б…

Чому вона теж вирішила, що не варто говорити про погане? Чому?

Фото Ярослава Романюка.

You cannot copy content of this page