fbpx

Різдвяний піст суттєво відрізняється від Великого посту: збережіть собі цю шпаргалку

Різдвяний піст суттєво відрізняється від Великого посту. Різдвяний піст – це РАДІСНЕ очікування Дня Народження Ісуса Христа.

– Святкування Дня народження Спасителя було колись встановлено на 25 грудня так само і за Григоріянським календарем, як і за календарем Юлія Цезаря, що містив в собі певні помилки. За календарем Юлія Цезаря 25 грудня наступає тоді, коли за календарем Папи Григорія вже наступило 7 січня. Календарі туди-сюди гойдаються, але Дня Народження Сина Божого воно ніяк не відміняє – і тоді День Народження, і потім знов той самий День Народження– головне не пропустити і привітати!

– Християни – це ті, хто через Таїнство Хрещення від води і Духа народилися во Христі. Тому День Народження Христа є так само нашим Днем народження! Така собі єдина спільна днюха всіх народжених во Христі – бо ХРИСТОС НАМ НАРОДИВСЯ! Отак і святкуємо!

– Різдвяний піст – це час, коли все відкладаємо в сторону, щоби приготуватись до цього екстра-святкування.

ТОМУ:

– на відміну від Великого Посту в Різдвяному пості акцентуємо не стільки стриманість у їжі, скільки чогось іншого… бо Різдвяний піст – це найяскравіші у році ярмарки, які здалека чути, бо який різдвяний ярмарок буває без смажених ковбасок і гарячого глюнтвайна? Приписів посту це не порушує, БО
– від м’яса стримуємося у середу і п’ятницю, в інші дні це не обов’язково, хіба що з власної ініціативи за потребою.

АЛЕ ЗАТЕ

– гучних вечірок, дискотек, концертів НІ – НІ – НІ! від слова ВЗАГАЛІ! На Андрійкові вечорниці і на Миколая з усієї музики і танців можна хіба що поржати з приколів – і то з налаштуванням на певну стриманість… та йой! Попереду СВЯТКИ й Новий Рік – ще наконцертуємо і надискотечимо, чекайте!

ГОЛОВНЕ:

Якщо виконати те, що треба зробити в Різдвяному пості, то дай нам Боже встигнути!

Перед усім Різдвяний Піст перед Днем Народження Сина Божого в якому ми всі народилися – це час ПРИВІТАННЯ. І не так, щоби електронною поштою – по лінивому – але вже постарайся придбати гарну карточку і написати привітання власноруч. І то не так, щоби “бажаю щастя, здоров’я, успіхів” або ще яку літеплу банальщину. Ні! Мусиш пригадати особливості того, кому пишеш, підібрати слова і побажання саме для НЕЇ або для НЬОГО – окремі, правдиві, з любов’ю і щирістю. Бо – УВАГА! – ті побажання аж нічим не відрізняються від молитви за того, кого вітаєш, о як!

Тому Різдвяний Піст – це максимальні зусилля по оновленню добрих стосунків, які можливо згасли. Це оновлення і ремонт Простору Любові, як передумова святкування Дня Народження Того, Хто увесь світ спас.

З сорока днів Різдвяного посту маєш на розіслання привітань максимально двадцять днів, бо в тому часі пошта може бути перевантаженою – враховуй це.

Тому – покроково:

1. Вже від сьогодні віднови адресний лист, перевір, чи всі в нього внесені, кого треба і хотів би привітати.

2. Повстань з крісла і піди купи різдвяні карточки (листівки) та, при необхідності, конверти.

3. Заміни години, коли сидиш в інтернеті або в телебаченню на такі самі години за писемним столом – думай, люби і пиши. Якщо одразу не виходить, щоби не нищити карточку невдалим привітанням, напиши спочатку чернетку, а потім перепиши в карточку КРАСИВИМ ПОЧЕРКОМ.

4. Написані привітання ВІДПРАВЛЯЙ ПОШТОЮ НЕГАЙНО!.. бо забігаєшся і тільки у наступному році будеш дивитися “йой, так і не відправив!”

Свящ. Олесь Август Чумаков

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook

You cannot copy content of this page