fbpx

Робити ремонт і змінювати вікна заборонено: українка розповіла про особливості життя в Шотландії

Дарина Цебрій з Полтави вийшла заміж за литовця. Зараз подружжя живе в шотландському місті Единбург і має маленького сина. Дівчина розповіла про плюси і мінуси життя у Шотландії, пише Gazeta.ua.

“Переїхати було дуже важко. Одружились в Україні, зробили тимчасову візу, як дружині громадянина ЄС – Family Permit. Термін візи – 6 місяців. Продовжувати її треба було на місці, подавати посвідку на проживання. Перший раз нам з чоловіком у цьому відмовили. Ми не здались, зібрали всі документи. З візами тут звісно важко, забирає усі нерви й сили”, – каже дівчина Обозреватель.

Оренда квартир дуже дорога. Вартість проживання від 650 до 1600 доларів, хоча якість квартир сумнівна.

“Майже всі квартири зі старими вікнами, бо більшість будівель знаходяться під наглядом влади. Крім того, Единбург є під “прицілом” ЮНЕСКО, тому робити ремонт і змінювати вікна заборонено. Квартири потрібно шукати обережно, перевіряти опалення та вікна. Орендодавцю треба надати характеристику з місця роботи, виписку з банку про те, що маєш достатньо коштів на рахунку”, – каже Дарина.

Роботу з українським дипломом знайти не просто. Право на роботу мають лише ті, кому дозволяє віза. Кожен емігрант повинен отримати національний номер страхування, який ведеться біржею праці. Для роботи обов’язково потрібно відкрити банківський рахунок, на який будуть перераховуватись кошти. З готівкою працюють лише ненадійні роботодавці.

Читайте також: Працюю на заміні в італійській сім’ї. Зарплата 700 євро( 21 300 гривень). Працюю з 7 7:30 до 22:00, – українка розповіла про роботу доглядальницею

“По приїзду зразу зареєструвалась на біржі праці (Job Centre). Звісно, що роботу мені ніхто не дав. Чоловік у офісі цієї біржі дивився на мене й єхидно посміхаючись натякав, щоб я їхала туди звідки прибула”, – каже емігрантка.

Розносила резюме по всіх юридичних фірмах і бухгалтерських конторах. Подавала заявки на роботу онлайн, ходила в агентства з працевлаштування. І нічого. Почала шукати на універсальному сайті gumtree. Там знайшла роботу офіціантки.

“Спочатку працювала в індійському ресторані з мінімальною зарплатою(9 доларів у годину). Після цього знайшла роботу в забігайлівці біля моря. Загалом, я була “юристом”, що отримувала школу життя і навчилась відмінно махати ганчіркою, смажити рибу, робити каву, подавати їжу й мити посуд. І пахай, друже, без вихідних за таку мізерну зарплату”, – розповідає українка.

Потім отримала запрошення на роботу в хостел “The Baxter Hostel”. Зарплата 12 доларів за годину. За рік стала менеджером.

“Загалом, в цій країні дуже цінується розум, працьовитість і цілеспрямованість. Знайомства не допоможуть ніяк. І знайти роботу важко, але якщо знайдеш – зарплатою не образять”, – пояснює українка.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page