fbpx

Росія на повну включила друкарський станок – росЗМІ.

Російська служба The Mоscow Tіmes випустила статтю, в якій провела розслідування щодо економічної ситуації на росії. Як виявилося, Мінфін та ЦБ без анонсу та звітності розпочав емісію рублів для підтримки як федерального бюджету, так і підтримки державних корпорацій.

Як випливає зі статистики самого Мінфіну, вже другий місяць поспіль із Фонду національного добробуту «зникає» іноземна валюта.

У червні з Фонду Національного Благополуччя, який п’ять років накопичував нафтогазові доходи бюджету, зникло 713 млн. євро, 75 млн. фунтів стерлінгів і 12,6 млрд. японських ієн. А у липні його ліквідна частина зменшилася ще на 862 млн євро, 91 млн фунтів та 14,9 млрд ієн.

Але при цьому Мінфін не пояснює, куди були витрачені гроші і на яких умовах – так, ніби, євро, фунти та єни наче зникли в нікуди.

А потім так само нізвідки, на рахунках Мінфіну утворилися рублі – у червні 50 млрд рублів було влито до Газпромбанку, 4,2 млрд рублів – у фонд розвитку ЖКГ.

У липні таку суму виділили на підтримку авіакомпаній – 34,3 млрд рублів дісталося “Аерофлоту” (через додаткову емісію акцій), а 11,9 млрд рублів – “Сибіру”.

По суті, такі операції являють собою просто «друк» рублів, пишуть аналітики MMI. Валюта нікуди не витрачається – вона залишається на заморожених рахунках, так само враховується у складі ЗВР. Змінюється лише її формальний власник.

Альтернативою міг би бути продаж валюти на ринку, але через санкції ліквідна частина ФНБ фактично неліквідна: продати з неї можна лише юані, а влада цього не робить, і тому «будь-які витрати ФНБ — це зараз просто рублева емісія», констатує MMI.

Фахівці кажуть, що за два місяці таких операцій ЦБ “надрукував” для Мінфіну 100,4 млрд рублів. «Нинішні обсяги безпечні для економіки. Але коли рахунок піде на трильйони, ситуація може змінитись», — попереджають аналітики.

«Чекати лишилося недовго. Цього року майже 4 трлн рублів із ФНБ планується використати на фінансування дефіциту бюджету», – нагадує директор з інвестицій Польовий.

Фото: pixabay.

08/20/2022

You cannot copy content of this page