fbpx

Що носили в холодну погодну українці сто років тому: атмосферні фото

Український інститут історії моди підготував підбірку світлин старовинного верхнього одягу з різних регіонів України кінця ХІХ – початку ХХ століття.

Відповідні знімки опубліковані на Facebook-сторінці інституту, передає “Укрінформ”.

Зазначається, що в ті часи носили верхні вбрання виключно з вовни.

У селянській хаті було визначено особливі місця для одягу: зимове верхнє вбрання зберігали в коморі, а юпки та керсетки – на жердинах під стелею.

Ширина домотканого сукна була 50-75 см, тому широкі деталі верхнього одягу збирались з декількох частин, що зумовлює його мозаїчний характер.

Верхній суконний одяг чоловіків і жінок зазвичай був однаковим по крою. Різниця була лише в кількості оздоби – жіночий більше декорували різнокольоровими шнурами, вишивкою тощо.

Колір домотканого, валяного сукна для виготовлення свит залежав від породи та віку овець, поширених у певній місцевості. При стрижці ягнят отримували вовну більш однорідну по кольору: чорну, білу, сіру.

Читайте також: Перша леді з доньками вразили неймовірними вишиванками(фото)

В кінці ХІХ століття парубки носили важкі вовняні свити навіть влітку. Якою б не була спека, виходити “на люди” в одній сорочці вважалося непристойним. Тому свити накидали на плечі, не вдягаючи в рукава.

Верхній святковий одяг – сардак, пошитий із валяного овечого сукна, оздоблений викладкою вовняним шнуром. Початок XX століття. Чернівецька область, Путильський район

Поліська жіноча свита з білого овечого сукна, оздоблена вовняними шнурами та китицями. Початок ХХ століття. Рівненська область, Сарненський район

Поліська жіноча свита – латуха. Початок ХХ століття. Волинська область, Ратнівський район

Уйош – чоловічий верхній одяг на Закарпатті, виготовлений із вовняного сукна. Початок ХХ століття

Подільський чоловічий чугай “до стану” з доморобного валяного сукна. Початок ХХ століття. Хмельницька область, Новоушицький район

Чоловічий святковий верхній одяг – сардак. Початок ХХ століття. Івано-Франківська область, Косівський район

Курта (куртак) – традиційний верхній одяг селян. Пошитий із рядовини, доморобної тканини з лляної нитки із вовняним підтканням. Початок ХХ століття. Рівненська область, Сарненський район

Святкова жіноча свита, пошита із рядовини. Початок ХХ століття. Рівненська область, Сарненський район.

You cannot copy content of this page