fbpx

Школяр із Закарпаття, підкорив “олімпіаду геніїв” у США

Після здобуття “золота” на “олімпіаді геніїв” у США Валентина в аеропорту зустрічали як національного героя. І недарма, адже пишатись є чим – юний винахідник із Закарпаття придумав технологію виробництва паперу з опалого листя.

Хлопець змалку проявляв потяг до науки, особливо природничих дисциплін, пише “24tv.ua.

Каже, його завжди цікавило, як влаштований цей світ.

Захоплення сина підтримували й батьки: у старших класах школи купили йому телескоп та мікроскоп.

Перша слава

Першу гучну славу молодому досліднику приніс винахід, до якого він дійшов під кінець навчання у школі.

З подрібненого на звичайному блендері листя шляхом певних хімічних маніпуляцій Валентин навчився виділяти целюлозу, з якої потім отримав звичний нашому оку аркуш паперу.

Матеріал цілком придатний для виготовлення одноразових склянок, пакетів, подарункових обгорток і ще багато чого іншого. Та головне, що технологія вирішує одразу дві проблеми – надлишку опалого листя у містах і вирубки лісів.

Винагорода за винахід – не тільки “золото”

Закарпатський винахідник разом із ще п’ятьма школярами отримав нагоду представляти українську команду Малої академії наук на Міжнародній олімпіаді геніїв у США. Його ідею виробництва екопаперу з листя оцінили належним чином – крім золотої медалі, Валентин здобув спеціальну відзнаку, яка передбачала стипендію на навчання у США.

Технологією Валентина Фречки зацікавилися виробники з різних країн. У планах винахідника – передусім налагодити виробництво паперу, яке вбереже довкілля; а то й відкрити свою власну фабрику. А ще Валентин мріє створити благодійний фонд і щиро вірить у зміни в Україні.

You cannot copy content of this page