fbpx

Шостий пакет санкцій – що з нафтою?

Шостий пакет санкцій вплине на 90% експорту нафти РФ, а це десятки млрд євро на рік, – голова представництва ЄС Матті Маасікас.

Росія зазнає величезних збитків, що вплине на її спроможність продовжувати війну в Україні – переконаний експерт, адже заборона страхування імпорту нафти вплине на постачання нафти не лише в ЄС.

Про це заявив на брифінгу голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас, передає кореспондент Лівого Берегу.

“Наразі фіналізується шостий пакет санкцій. Політичне рішення вже прийнято, тому я не очікую якихось несподіванок. Цей пакет означає заборону експорту нафти росії в ЄС. Це впливає на 90% цього експорту. І навіть за обережними підрахунками, це десятки, десятки та десятки млрд євро на рік”, – сказав він.

Він наголосив на важливості заборони страхування російської нафти.

“Це дуже важливий крок. Бо ЄС та Сполучене Королівство (Великобританії) стоять на чолі страхування у всьому світі. Це фактично вливає на глобальні поставки нафти росією не лише в ЄС”, – зазначив Маасікас.

Щодо відключення Центробанку росії від SWIFT – то це спрямоване на виснаження фінансових ресурсів Росії, каже він.

“Шкода буде більш ніж значною. Майже 40% російських державних прибутків надходять з продажу нафти та газу. Експорт російської нафти в ЄС становив близько 100 млрд євро минулого року. Тому наслідки будуть дуже значні. Та це вплине на можливості росії фінансувати цю війну”, – прогнозує він.

Фото: mind.ua.

06/02/2022

You cannot copy content of this page