fbpx

Скільки коштує вечеря в ресторані і оренда кімнати в Парижі, про науку і фемінізм, про плюси і мінуси переїзду: українка про життя в Парижі

Катерина Ніценко переїхала до Франції кілька років тому, щоб займатися наукою. До переїзду вона вивчала фізику в київському вузі, потім вступила до Страсбурзького університету, а ще за рік перебралася до Парижа заради участі в міжнародному проекті з вивчення ДHК.

Про те, скільки коштує вечеря в ресторані і оренда кімнати в Парижі, про науку і фемінізм, про плюси і мінуси переїзду читайте в її ексклюзивній розповіді для видання “Обозреватель”.

Про переїзд. Спочатку мій переїзд планувався як програма подвійного диплому у Франції та Україні. Тому їхала на один навчальний рік, щоб закінчити магістратуру одразу в двох вишах (у Києві та Страсбурзі) та почати дисертацію.

Мені зробили одразу дві пропозиції щодо PhD: одна в Парижі, а інша – в голландському Гронінгені. Вибір припав на Францію, тому що там, по суті, був науковий проект моєї мрії.

Переїзди – це завжди складно. У Париж я їхала наосліп, сподіваючись за два тижні знайти квартиру.

Найважче у Франції з бюрократією. “Папірці” дуже виснажують, і французи в цій сфері працюють вкрай погано. Наприклад, вони переплутали мою cтать в посвідці на постійне проживання, а потім, зробили помилку в імені. Деякі люди можуть чекати до дев’яти місяців одного документа, лишаючись “нелегалами”.

Про Україну тут знають мало. Знайомих земляків у мене в Парижі немає, хоча на вулицях можна почути рідну мову.

Про роботу. Я закінчую свій перший рік PhD в міжнародному проекті, який фінансується фондом Марії Склодовської-Кюрі і безпосередньо ЄС. Мета проекту – дослідження репарації (самовідновлення) ДHК. Моя дисципліна знаходиться на межі біофізики та біохімії.

Репарація – один з механізмів в дослідженні причин paку, оскільки помилки в ДHК ведуть до мутацій, які можуть призвести до хвороби. Якщо ми почнемо розуміти й контролювати цей процес, то зможемо наблизитись до вирішення цієї глобальної проблеми.

Коли з’являється вільний час, я або намагаюся з’їздити до друга в Нідерланди, або лишаюся вдома. Вікенд – найчастіше єдина можливість вдосталь займатися боулдерінгом (різновид скелелазіння). Мені дуже не затишно в Парижі, тим паче одній.

Про їжу в Парижі. Французи їдять величезну кількість яєць, сиру, молочної продукції, м’яса та морепродуктів. Я веган, тому моє харчування зовсім інше. Можу точно сказати, що більшість продуктів в 3-5 разів дорожче, ніж в Україні, щось може бути і в десять разів дорожче. До цього важко звикнути.

Багато українців не можуть перестати перераховувати євро в гривні і жаxатися. Моя типова закупівля на тиждень в середньому обходиться в 30-40 євро. У ресторани і кафе ходжу рідко – дуже дорого.

Нещодавно у нас була зустріч з колегами – кожен заплатив за вечерю від 25 до 50 євро без урахування напоїв та вина. Пиво в пабі – від 7 євро, міцні коктейлі – від 11. Пачка цигapок – від 7 євро, американо в хорошій кав’ярні – від 2,5 євро.

Читайте також: Гостей пригощали дорогою рибою і відбивними з ягняти: цигани зіграли весілля на €8000 і зникли, не оплативши рахунок

Про оренду житла. Це окрема історія, і у мене є купа страшилок про житло в Парижі. Знайти хорошу квартиру за прийнятною ціною шансів менше, ніж зустріти єдинорога на вулиці. Ціна за кімнату стартує від 450 євро, я плачу 620 і живу в трикімнатній квартирі з одним сусідом. Від центру далеко, але до роботи я можу дістатися за 10 хвилин електричкою.

Про труднощі. Французька. Це слово може цілком ємко описати всі мої труднощі. Тут з тобою не розмовлятимуть англійською принципово. Роблять вигляд, що не розуміють, або ж ще банальніше – не знають англійської взагалі.

Будь-які медичні послуги – це жaх наяву. Так, у Франції все дуже добре продумано, але зараз через помилку в документі я не можу оформити жодну страховку. Відповідно, не можу отримати медичну допомогу, хоча нещодавно сильно пошкодила ногу. Загалом, французька і бюрократія, можна так підсумувати.

Про плюси переїзду. Найкраще в моєму переїзді – можливість займатися наукою у хороших умовах і за хороші гроші, подорожувати в будь-який час. Завжди можна отримати грант на дослідження. Я зустріла багато цікавих людей і знайшла хорошого друга в Страсбурзі. Зараз ми на одному проекті, але в різних країнах.

У Парижі багато цікавих музеїв і галерей. Я можу бачити улюблені картини ледь не кожного дня.

У Франції адекватно реагують, коли дізнаються, що ти феміністка – не тикають пальцями, не сміються і не намагаються якось зачепити. Навпаки, підтримують, поважають за активну позицію. Тут менше ceкcизму на роботі і в повсякденні. Більше уваги приділяють боpотьбі з нacильcтвoм над жінками.

You cannot copy content of this page