fbpx

Сьогодні все має бути правильно, бо скоро сорок один. Тому вона уважно спостерігає за їхньою офіціанткою Олесею, справжнім гуру флірту, за суб’єктивною оцінкою Світлани

Світлані здавалося, що вона живе цілий день в передчутті ранкової кави. День крутився в якихось неважливих дрібницях, чужих проблемах, втомі, яку не знімав сон і самотності серед десятків людей. Засинала лише з думкою про ранок і запах кави, її гіркоту на язиці, тепло в руках і спокій. Якесь умиротворення, примирення з собою, примирення зі світом. Захват від барв неба, коли сонце все більше і більше кольорує його, змінює, прикрашає, будить, запалює… Сонячні промінці бавляться з тінню в хованки… Вона відкриває вікно і впускає рятівну прохолоду в задушливу кімнату…

Але далі прокидається в ній щось таке нервове, метушливе, панікерське, зрадницьке. Прокидається відчай сорокарічної жінки. У неї не буде чоловіка, не буде дитини, вона закінчить своє життя в колі котів, її завалить котячою шерстю, або котячим кормом, або ще чимось. Вона буде схожа на сусідку з вічним шлейфом котячих ароматів. Саме тому вона не заводить кота. Легше почати, а потім ти вже миєш під’їзд, бо коти помітили сходову клітку. Тоді вона йде дивитися свій профіль на сайті і погоджується вкотре на побачення кращого з гірших. Сьогодні якраз таке побачення…

Світлана працює кухарем і ресторані, досить непоганим. І, здавалася б, навколо люди, деякі під настроєм – просто бери руками. Але вона так не може. По-перше, не можна виходити в зал, хіба хтось покличе з відвідувачів, по-друге, вона зовсім не вміє спілкуватися з чоловіками. Та, наче, не хитра наука: відкриваєш рот, говориш, слухаєш, аналізуєш і відповідаєш. Але саме у «відповідаєш» криється найбільша небезпека: як відповісти правильно? Ви ж розумієте, що це найбільший страх? «Правильно» – це так, як передбачає почути чоловік! А як вона може залізти йому в голову і прочитати його думки. От якось її запитали чи вона любить винце. Вона сказала, що ні. Запала мовчанка і вона подумала, що від неї чекають уточненої відповіді. Тоді вона сказала, що від винця у неї виникає печія, потім утворюються гази. А вони такі сильні, що аж очі виїдає. Це було на одному з побачень.

Та, по суті, вона ні з ким не вміє спілкуватися: ні з жінками, ні з молодими, ні з старими, рідними чи далекими. Вона завжди намагається вгадати, як правильно відповісти. Правильність – це її професія, адже все має бути правильно розраховано, правильно приготовлено і правильно подано.

Сьогодні все має бути правильно, бо скоро сорок один. Тому вона уважно спостерігає за їхньою офіціанткою Олесею, справжнім гуру флірту, за суб’єктивною оцінкою Світлани. Олеся була одружена, але це їй не заважало фліртувати з молодими офіціантами і кухарями. Світлана впевнена, що вона робила це й з клієнтами, але свідком цього не була, хоча чайові у неї були найбільші. Світлана часто перед дзеркалом повторювала деякі рухи Олесі, як вона сміється, опускаючи голову і дивлячись з-під густої гривки, як поправляє волосся, як підморгує. Звичайно, вона не може сказати кавалерові «Хлопаку, підтягни живіт, ти ж радий мене бачити…», не може бути Олесею, молодою і квітучою, вона лише вона – худюща, зібрана, правильна, передбачувана… сорокарічна жінка у відчаї.

Євген був інженером і, на диво, відповідав своєму фото з сайту. Вже не поганий початок, бо часто такі попадалися фрукти… Світлана полегшено зітхнула і не змогла цього приховати.

– Це зітхання зневіри? – спробував пожартувати він.

– Скоріше полегшення, що ви такий самий, як на фото, – відповіла Світлана чи не вперше не думаючи про «правильність» відповіді.

– Бували причини?

І її, ніби, прорвало. Вона не думала про те чи хоче він це чути, чи зможе зрозуміти, чи зможе відчути. Вона говорила, що вже шість років на цьому сайті, що з кожним роком все більше і більше погоджується на будь-які побачення аби зустріти людину з якою можна мати дитину. Що з кожним роком все більше і більше підлабузнює і хоче вгадати, як найкраще сподобатися. Що дозволяє поводитися з нею відповідно до віку, що дозволяє зараз не допускала в тридцять. Що одягається, фарбується відповідно до уподобань кавалера. Що давно забула, яка вона, Світлана. Вона точно знає, що любить ранок і каву.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page