fbpx

США призупинили продаж Україні елітних безпілотників, названо причину

Продаж Україні Штатами чотирьох безпілотників MQ-1C Grey Eagle під загрозою через побоювання США, що це складне обладнання може потрапити до рук росіян.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела.

За словами двох джерел, знайомих з питанням, план адміністрації Джо Байдена з продажу Україні чотирьох великих бойових безпілотників MQ-1C Grey Eagle, які можуть бути озброєні ракетами Hellfire, було припинено.

Заперечення проти експорту безпілотників виникло через побоювання, що радар і обладнання для спостереження на безпілотниках можуть створити загрозу безпеці Сполучених Штатів, якщо вони потраплять в руки Росії. Джерела в Пентагоні повідомили, що це міркування було упущено з уваги при первинному розгляді, але спливло на переговорах в кінці минулого тижня.

Рішення про продовження угоди наразі розглядається вищими інстанціями в Пентагоні, але терміни ухвалення будь-якого рішення не зрозумілі.

Одним з рішень могла б стати заміна існуючого радарного і сенсорного комплексу на спрощений варіант, але на його розробку і установку можуть піти місяці, зазначає видання.

Як відомо Grey Eagle є технологічним стрибком, тому що він може літати до 30 і більше годин в залежності від своєї місії і може збирати величезні обсяги даних для розвідувальних цілей.

Grey Eagle – армійська версія більш широко відомого безпілотника Predator, також може нести до восьми потужних ракет Hellfire.

Grey Eagle коштують 10 мільйонів доларів кожен.

Продаж має велике значення, оскільки вперше виводить на поле бою проти Росії передову багаторазову американську систему, здатну завдавати численних ударів на великій відстані, пише Українська правда.

Фото: Вікіпедія.

06/18/2022

You cannot copy content of this page