fbpx

Світ не купує в Росії енергоресурси. Країна-бензоколонка, яка вважає себе наймогутнішою в світі, втратила основні джерела доходу

Канада заборонила весь імпорт сирої нафти з Росії. «Канада негайно припиняє всі дозволи на імпорт російських товарів і не планує видавати нові», повідомив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Канада скасує режим найбільшого сприяння у торгівлі по відношенню до Росії та Білорусії, встановить мито у 35% на імпорт з цих країн, заявила віце-прем’єр Канади Христя Фріланд.

Євросоюз накладає додаткові санкції на Білорусь – заборону на імпорт з країни товарів, що використовуються для виробництва тютюнових виробів, мінерального палива, бітумінозних речовин і газоподібних вуглеводневих продуктів, хлориду калію, деревини, цементу, чавуну та сталі та гуми.

В конгрес США внесено законопроект про заборону на купівлю Америкою російської нафти. Торік РФ отримала за рахунок поставок нафти в США $17,5 млрд.

Але вже на вчора у Росії серйозні проблеми з реалізацією нафти. Gas United цитує Bloomberg: «Зараз у Росії немає покупців на понад 2 млн барелів на добу нафти на експорт (нафта+нафтопродукти). І ця цифра може збільшитись до 4 млн барелів на добу або навіть більше найближчим часом через “самосанкції” – трейдери продовжують відмовляються від російських вуглеводнів за власною ініціативою! Щоб ви розуміли масштаб токсичності: Росія експортує ~ 8 млн барелів на добу нафти та нафтопродуктів».

Китайські трейдери згортають імпорт російського вугілля через обмеження фінансування з боку тамтешніх державних банків. Китайські фінустанови припинили видачу акредитивів після відключення деяких російських банків від SWIFT. Майже всі контракти на поставку вугілля між Росією та Китаєм деноміновані в доларах. Торги призупинені. В минулому році Китай був найбільшим покупцем вугілля в Росії, у 2021 році залізницею та морем було доставлено 50 млн. т вугілля на $7,4 млрд.

Традиційно найбільші покупці російської нафти піддали її санкціям в індивідуальному порядку. За даними консалтингової Energy Aspects, незважаючи на найбільшу знижку в історії у 20$ за барель, 70% партій нафти “насилу знаходять покупця”. “Токсичну” російську нафту не хочуть більшість європейських мейджорів і пошук ними альтернатив загнав котирування Brent на $110 за барель, пише Financial Tsmes.

Російська “Сєвєрсталь” повністю припинила експорт сталі в ЄС.

Сургутнафтогаз не зміг продати жодної партії нафти з балтійських портів.

В свою чергу Роскосмос зупинить постачання ракетних двигунів у США. Росія планувала додатково експортувати ще 12 двигунів у 2022-2024 роках. Компанія Ілона Маска SpaceX намагалася домогтися заборони на російські двигуни в США ще у 2016 році. Тому, як то кажуть, самі собі нашкодили..

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page